Riigikontroll: pensionisüsteem ei ole jätkusuutlik

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövõimetuspension närb riigieelarvesse üha suurema augu.
Töövõimetuspension närb riigieelarvesse üha suurema augu. Illustratsioon: sotsiaalministeerium

Töövõimetuspensionid ja juba 100 000 inimeseni kasvanud töövõimetuspensioni saajate arv on muutunud Eesti pensionisüsteemile lootusetult koormavaks. Riik lubab reforme, aga mida täpselt ja millal, on praegu veel lahtine.

Eile esitles riigikontroll oma traditsioonilist ülevaadet Eesti riigi varade kasutamisest. Teemasid oli seinast seina, alates riigieelarve tasakaalust kuni põlevkiviõli maksustamiseni, aga eriti palju aega pühendati Eesti pensionisüsteemi probleemidele.

«Jätkusuutmatu pensionisüsteem» ei tähenda praegusel juhul siiski seda, et valitsus ühel hetkel ei suudaks enam pensioneid välja maksta, samuti mitte mingit moraliseerivat hinnangut stiilis «pensionid on liiga väikesed». Pigem on tegemist seisukohaga pensionite rahastamise küsimuses: pensionikassa on miinuses, see miinus üha suureneb ja riik peab üha enam võtma puuduolevat raha muude tegevuste arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles