Nõmme turuhoone taastamine algab enne jaanipäeva

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsus lubas turuhoone veel selle aasta sees uuesti üles ehitada.
Linnavalitsus lubas turuhoone veel selle aasta sees uuesti üles ehitada. Foto: Liis Treimann

Linnavalitsuse istungil otsustati täna, et eelmisel nädalal maha põlenud Nõmme turuhoone ülesehitustöö algab enne jaanipäeva ning enne käesoleva aasta lõppu peab ajalooline hoone olema esialgsel kujul taastatud.


Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul toetavad seda mõtet nii Nõmme elanikud, teised tallinlased kui ka mujal Eestis elavad inimesed. «Olen saanud ka mõned meilid väliseestlastelt, milles on avaldatud nii moraalset toetust kui ka soovi tulla turuhoonet oma kätega üles ehitama. Rääkimata sellest, et tänaseks on inimesed selleks ligemale 30 000 krooni annetanud,» lausus Vakra.

«Ja niipea, kui päästeamet ja politsei on tulekahju põhjuste uurimise lõpetanud, likvideerime me selle ahervareme, mis seal täna seisab ja see tähtaeg on loodetavasti 14. mai. Põhjus on lihtne: turg on täna külastajatele avatud ja 16. mail peab Nõmme turg vaatamata äsjasele tragöödiale oma esimest sünnipäeva,» ütles linnaosavanem.

Vakra sõnul on tulekahju tekkimise põhjus praegu veel ebaselge ning võimaliku süütamise teemal pole praegu sobiv spekuleerida. Pigem kalduvat asi sinnapoole, et tegemist ei olnud süütamisega.

Päästeamet sai teate Nõmme turuhoone põlengu kohta 29. aprilli 2010 hilisõhtul kell 23.36. Kaks minutit hiljem kohale jõudnud päästjatel hoonesse siseneda ei õnnestunud, sest põlesid mõlemad korrused. Päästjad asusid kustutama turuhoone põlengut ning kaitsma lähedusse jäävaid ehitisi. Tule levik peatati kella poole üheks öösel ning lõplikult kustutati hommikuks.

Muinsuskaitse all olnud turuhoone hävis tulekahju tagajärjel täielikult. Kuuma- ja veekahjustusi said ka mõned turuhoonega külgnenud kioskid, samuti turuhoone vastas asuva hoone aknad.

Robert Natuse projekti järgi ehitatud turuhoone restaureeriti eelmisel aastal ning avati külastajatele mullu oktoobris. Turuhoone oli Tallinnas unikaalne, sest see oli ainuke spetsiaalselt projekteeritud ja ehitatud puitkarkassiga turuhoone. Hoone taastati originaaljooniste järgi ning hoonest oli autentne ligikaudu kolmandik välislaudisest ning osa seesmisi puitkonstruktsioone. Taastamine maksis toona ligi 3,5 miljonit krooni.

Nõmme turu hooned, rajatised ja inventar on kindlustatud ASis ERGO Kindlustus   kogusummas 15 280 010 krooni. Mahapõlenud turuhoone taastamisväärtuseks oli kindlustuspoliisis määratud kuni 6 500 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles