Puhaste eestlaste räpasevõitu minevik

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi jalgade pesemine polnud levinud, manitsesid puhtusearmastajad seda enne sängi pugemist siiski tegema. Eesti Vabaõhumuuseumi kogust pärit Kirbla vaip.
Kuigi jalgade pesemine polnud levinud, manitsesid puhtusearmastajad seda enne sängi pugemist siiski tegema. Eesti Vabaõhumuuseumi kogust pärit Kirbla vaip. Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Kuigi sõna «peldik» oli eesti keele sõnaraamatus sees juba 1660. aastal, polnud Eesti Vabariigi algusaastatel taluelu uurimas käinud tudengite märkmete järgi paljudes taludes käimlaid, ja neidki, mis olemas olid, ei kasutatud alati.

«Jalgrada väljakäigu koha juurde õige rohtunud» – just nii poeetiliselt iseloomustas 1920. aastate alguses üks tudeng kuivkäimla olukorda ühes Läänemaa talus.

Eesti Vabaõhumuuseumi teadusdirektori Heiki Pärdi sõnul hakati käimlaid Eesti taludesse rajama juba 19. sajandil, kuid nende igapäevase kasutamise komme juurdus rahva seas väga visalt. «1918. aastal, kui Eestis oli Saksa okupatsioon, siis toonased sõjaväevõimud neile omase jõulisusega teatasid, et kõigis taludes peavad olema käimlad,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles