New Yorgis algab uusvana ajastu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill de Blasio (paremalt teine) valimisvõidu võtmeks peetakse tema peret. Lisaks abikaasa Chirlane McCrayle (paremal) aitasid kampaaniale kaasa ka nende poeg Dante ja tütar Chiara.
Bill de Blasio (paremalt teine) valimisvõidu võtmeks peetakse tema peret. Lisaks abikaasa Chirlane McCrayle (paremal) aitasid kampaaniale kaasa ka nende poeg Dante ja tütar Chiara. Foto: Reuters/ScanPix

«Mu kaaslinlastest newyorklased, te avaldasite täna valjult ja selgelt toetust uuele suunale meie linnas, ühinedes veendumuses, et meie linn ei tohiks hüljata ühtegi newyorklast,» kuulutas Bill de Blasio oma toetajatele pärast teisipäevast valimisvõitu. «Probleemid, millega me soovime võidelda, ei lahene üleöö, kuid olge kindlad: selle linna elanikud on valinud progressiivse tee,» lisas ta nii inglise kui ka hispaania keeles peetud võidukõnes.

Kuigi veel aasta eest ei öelnud tema nimi suuremale osale kaheksamiljonilise linna elanikest midagi, ei tulnud 52-aastase de Blasio, New Yorgi senise õigusvahemehe võit ja tõus maailma ühe suurema elanikkonnaga linna meeriks üllatusena.

Valimiseelsetes arvamusuuringutes oma vabariiklasest vastaskandidaati ja kunagist aselinnapead Joe Lhotat mäekõrguselt edestanud de Blasio pani jõuvahekorra lõplikult paika valimistel, kus demokraadist de Blasiot toetas 73 ja tema vastaskandidaati 24 protsenti valijaist. See tähendab, et de Blasiost saab New Yorgi 109. linnapea – ametikoht, mida presidendi järel peetakse Ühendriikides kõige keerulisemaks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles