Riigikogu tunnistas vajadust seada spämmi saatmisele piirangud

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu saatis täna teisele lugemisele eelnõu, mille eesmärk on parandada isikute kaitset otseturustuseks mõeldud sõnumite eest ja täpsustuda, millistel tingimustel on lubatud selliseid sõnumeid saata.


Valitsuse algatatud elektroonilise side seaduse ja infoühiskonna teenuseseaduse muutmise seaduse eelnõu järgi on füüsilise isiku elektrooniliste kontaktandmete kasutamine otseturustuseks lubatud üksnes nimetatud isiku eelneval nõusolekul.

«Lisaks sellele, et praegu ei täida Eesti korrektselt Euroopa Liidu õigusega kehtestatud kohustusi, on antud valdkonna ebapiisav regulatsioon tekitanud olukorra, mis riivab isikute põhiseadusega tagatud õigust eraelu puutumatusele. Sellele on tähelepanu juhtinud ka õiguskantsler,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Samuti ei võimalda puudulik õiguskord seletuskirja järgi andmekaitse inspektsioonil teha efektiivset järelevalvet, kuna infoühiskonna teenuse seadus ja sellest tulenev menetluskord ei kohaldu isikutele, kes ei ole infoühiskonna teenuse osutajad või olukordade puhul, kus otseturustuseks mõeldud sõnumeid edastatakse näiteks faksi või telefoniga.

Lisaks spämmile seatavatele piirangutele sätestab eelnõu täpsemad kriteeriumid avalikule konkursile, millega antakse välja teatavate raadiosagedusalade kasutusõigus. Selline vajadus on eelnõu algatajate kinnitusel tekkinud seoses televisiooni üleminekuga digilevile ja osade sageduste vabanemisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles