Eesti geid: Leedu paraadikeeld võidakse tühistada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on 2007. aastal Tallinnas toimunud homoparaadi osalised.
Pildil on 2007. aastal Tallinnas toimunud homoparaadi osalised. Foto: Peeter Langovits

Eesti geinoorte hinnangul võib Vilniuse homoparaad siiski toimuda, vähemalt tehakse selle nimel tööd ning ka eelmise aasta Riia paraadi kogemus näitab, et keeld võidakse tühistada.


«Kuigi ürituse juurde kuulub palju rohkem tegevusi kui vaid marss võrdsete õiguste eest (näiteks konverents ning filmipäevad), on sel meeleavaldusel väga suur kaal,» rääkis MTÜ Eesti Gei Noored pressiesindaja Madle Saluveer Postimees.ee'le.

«Marsil osalejad väljendavad vajadust seaduste järgi, mis võimaldaks LGBT inimestel elada samasuguste kohustuste ning võimalustega elu nagu ülejäänud ühiskonna liikmed,» lisas ta.

Saluveeri sõnul tähendab see võimalust luua riigi silmis tunnustatud perekond, olla kaitstud diskrimineerimise eest, tunda end väärtusliku ühiskonnaliikmena jne.

«Baltic Pride 2010 osana kavandatud marsi ärajätmine võtab kohaletulnud võrdsete õiguste eest marssijatelt võimaluse väljendada oma vaatepunkti. »

Tema sõnul on endiselt võimalik, et Vilniuse kesklinnas läheb marsiks, sest luba on vaid ajutiselt peatatud, mitte tühistatud.

Saluveeri teada on marsi korraldajad teinud tihedat koostööd Vilniuse politseiga ning palganud ka omalt poolt turvafirma.

«Nad on endast teinud kõik oleneva, et tagada marsil osalejate maksimaalne turvalisus. Kindlasti annavad korraldajad endast kõik võimaliku, et marsi toimumise luba saada,» märkis ta.

«Ka eelmise aasta marsi eel oli korraldajatel probleeme linnaametnikega, kes üritust kohtu kaudu takistada püüdsid. Kohtu otsus ürituse toimumisele rohelist tuld näidata saabus vaid mõni tund enne marsi ettenähtud algust,» meenutas Saluveer.

Kohus tühistas täna Vilniuse linnavõimude loa korraldada seal kolme Balti riigi ühine homoparaad, tuginedes peaprokuröri Raimondas Petrauskase ettepanekule.

Petrauskase väitel võivad paraadil olevad seksuaalvähemuste esindajad Eestist, Lätist ja Leedust rikkuda avalikku korda.

Vilniuses toimuvale Baltic Pride'ile on tulemas seksuaalvähemuste õiguste eest seisjaid tervest maailmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles