Ergma rõhutas Läänemere piirkonna teaduspotentsiaali

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Peeter Langovits

Riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Toompea lossis Eestis riigivisiidil viibiva Soome Vabariigi presidendi Tarja Haloneniga, kellega rääkis muu hulgas Läänemere piirkonna teaduspotentsiaali arendamise vajadusest.

Riigikogu ees peetud kõnele järgnenud kohtumisel kõneldi koostööst Euroopa Liidu sees ning suhtlemisest partnerriikidega, räägiti Läänemere strateegiast, samuti kahe riigi vahelisest koostööst haridus- ja teadusvallas, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Nii Ergma kui ka Halonen tõdesid, et kahe riigi suhted on suurepärased. Nende aluseks on tihe omavaheline läbikäimine ning näiteks üle Soome lahe reisib aastas
kuus miljonit inimest. Väga elavad on ülikoolide ja teiste õppeasutuste vahelised sidemed ja õppurite vahetus. «Just heas hariduses peitub ka võti tööpuudusest
ülesaamisel,» rõhutas Ergma.

Riigikogu esimees pani ette tihendada koostööd Läänemere ühise teaduspiirkonna raames. Tema sõnul on oluline, et tihedas koostöös suudetakse ära kasutada kogu piirkonna teaduspotentsiaal.

Peatudes Läänemere äärsel koostööl laiemalt nenditi, et üheskoos Euroopa Liidu laienemisega on Läänemeri muutunud senisest olulisemaks ka kogu liidule.
Põhjadimensiooni arendamine ja Euroopa Liidu värske Läänemere strateegia teostamine on need vahendid, mida Euroopa Liit peab kasutama efektiivselt koostöös liitu mittekuuluvate riikidega.

Ka Eestile on suur tähtsus koostööl Põhjamaadega. Siinjuures on Balti riigid välja kujundanud usalduslikud suhted oma põhjanaabritega nii parlamentide kui valitsuste tasemel. Koostööd on arendatud ka kõikide Põhjamaade ja Baltimaade vahel. Põhjamaade ja Baltimaade koostöö laiendamist on tähtis jätkata.

Koostööd peaks tihendama ka välis- ja julgeolekupoliitika alal ning teiste ühiste huvide kaitsmisel Euroopa Liidus. Eesti ja Soome välis- ning julgeolekupoliitikaalane koostöö laabub hästi ka parlamentide vahel. Nõnda näiteks kohtuvad regulaarselt välis- ja riigikaitsekomisjonid.

Tänasel kohtumisel riigikogus osalesid ka Soome haridusminister Henna Virkkunen ning riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas ja väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles