Riin Alatalu: Eesti säilinud linnasüdamed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riin Alatalu
Riin Alatalu Foto: Jelena Rudi

Eesti vanalinnad säilisid rasketel aegadel tänu heale «pidurile». Ilma muinsuskaitseliste piiranguteta oleks okupatsiooniaastatel jõutud tõenäoliselt üsna kiiresti «amortiseerunud» hoonestuse asendamiseni, kirjutab kultuuripärandi aasta koordinaator Riin Alatalu.

Kultuuripärandi aastal täitub sümboolne 40 aastat Haapsalu, Kuressaare, Lihula, Paide, Pärnu, Rakvere, Tartu, Viljandi ja Võru muinsuskaitseala moodustamisest. Ümmargune tähtpäev ahvatleb tagasi vaatama ja mõtisklema perioodi üle, mil elukeskkonna väärtustamine muinsuskaitsealade näol viis uuele tasandile ka pärandi kaitsmise.

Keskaegse Tallinna vanalinna hinnalisus on juba enam kui ühe sajandi nii erialaringkondades kui ka laiema avalikkuse seas üsna enesestmõistetav. Süstemaatiline vanalinnade kui tervikliku keskkonna kaitse muutus nii meil kui ka mujal Euroopas aktuaalseks siiski alles 1950.–60. aastatel, kui II maailmasõja sõjapurustused, muutunud riigipiirid, majanduslikud ja sotsiaalsed olud tekitasid igatsuse turvalise ja tuntud linnaruumi järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles