Maria Peterson, Greete-Kristiine Kuru: keeld, mis eiraks ettevõtjate huve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Peterson
advokaadibüroo Borenius vandeadvokaat
Maria Peterson advokaadibüroo Borenius vandeadvokaat Foto: Erakogu

Euroopa Komisjon kogus oktoobrini ettepanekuid konkurentsiõigust reguleeriva eelnõu kohta, millega tahetakse muuta vähetähtsa kokkuleppe sõlmimise põhimõtteid. Selle tulemusena oleks väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjatele omavaheliste kokkulepete sõlmimine senisest piiratum.

Praegu piirab konkurentsiõigus väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjate tegevust sel määral, et keelatud on kokkulepped, mis võivad märgatavalt kahjustada turul olevat konkurentsi. Kui kokkuleppe mõju konkurentsile ei ole märgatav, on tegemist vähetähtsa kokkuleppega. Euroopa Komisjonis on nende kohta välja töötatud erand, nn de minimis teatis, mis näeb ette, et teatud konkurentsi kahjustada võivad kokkulepped on lubatud, kui osaliste turuosad on väiksed (näiteks konkurentide vahel sõlmitud kokkuleppe puhul kokku kuni kümme protsenti asjaomasest turust).

Kuigi de minimis teatis ei ole siduv, on Eesti siiani Euroopa Komisjoni praktikat järginud ja vähetähtsaid kokkuleppeid reguleerinud – vähetähtsad kokkulepped on konkurentsiseaduse kohaselt need, kus osaliste turuosad on olenevalt kokkuleppe liigist kuni 10–15 protsenti asjaomasest turust. Seetõttu on ka konkurentsiamet saanud vähetähtsa kokkuleppe põhimõtet rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles