Neli versiooni Arctic Sea kaaperdamisest ja Krossi osalusest selles

Irina Kablukova
, Den za Dnjomi ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aastal kuulus 97 meetri pikkune kuivlastilaev Arctic Sea Maltal registreeritud firmale Arctic Sea Ltd ja seda kasutas kaubaveoks Soomes registreeritud käitajafirma Solchart Management AB.
2009. aastal kuulus 97 meetri pikkune kuivlastilaev Arctic Sea Maltal registreeritud firmale Arctic Sea Ltd ja seda kasutas kaubaveoks Soomes registreeritud käitajafirma Solchart Management AB. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa kuulutas 18. oktoobril Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas Tallinna linnapeaks kandideerinud ja värvika valimiskampaaniaga silma paistnud Eerik-Niiles Krossi Interpoli kaudu rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, lisamata ainsatki viidet enda ega teiste riikide ajakirjandusele. Ilmselt suutsid Vene õiguskaitseorganid esitada Interpolile tõendeid, mis veensid viimast muutma oma varasemat arvamust, et Krossi jälitatakse poliitilisel põhjustel.

Sellest, et Läänemerel aluse hõivamise tellis Eerik-Niiles Kross, rääkis Venemaa õigus­kaitseorganitele kaaperdajate pealik, Läti elanik Dmitri Savin. Savini tunnistused loeti ette kohtusaalis, kui tema asja eraldi menetleti. Kohtusaalis viibinud ja Saviniga hiljem kõnelnud inimesed kinnitavad, et Krossi nime avalikustamine tuli kohtualusele endale ebameeldiva üllatusena. Raske öelda, kas see oli nii. Vaid mõni kuu hiljem kordas rahulik Savin sõna-sõnalt sama telekanali NTV saates «Erijuurdlus. Arctic Sea».

Kross ja Savin tuttavad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles