Padar: ühinemise luhtudes tuleb Rahvaliidus pereheitmine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar sotside valimispeol.
Ivari Padar sotside valimispeol. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) kauaaegse esimehe, praegu partei volikogu juhtiva Ivari Padari hinnangul on tõenäoline, et kahe erakonna ühinemise luhtudes toimub Rahvaliidus pereheitmine.

Padar ütles BNS-ile antud intervjuus, et praegu tuleb olla positiivne ja loota, et ühinemisprotsessid toimuvad. «Nähes seda huvi - minulegi helistavad erinevad Rahvaliidu inimesed, keda ma aastaid ja aastaid tunnen -, siis sellist siirast soovi on väga paljudel,» rääkis ta ja lisas, et samas tuleb olla valmis ka stsenaariumiks, et Rahvaliidu kongress ütleb ühinemisele «ei».

Ta märkis, et kui kahe erakonna ühinemine luhtub, on rahvaliitlaste endi otsustada, kuidas jätkata. «Kui Rahvaliit eraldi erakonnana säilib, on otsustamise koht paljudele, kas minnakse valimistele ühtse erakonnana või tuleb seal ka pereheitmist. On küllalt tõenäoline sel juhul, et toimub pereheitmine ja on inimesi, kes siis Rahvaliidust lahkuvad,» ütles ta.

Padar meenutas, et kahe erakonna ühinemisest on räägitud ka varem, sealhulgas veidi enam kui nelja aasta eest, enne 2005. aasta kohalikke valimisi. Tema sõnul tuli toona initsiatiiv Villu Reiljani juhitud Rahvaliidust ning esmalt otsustati proovida koostööd kohalikul tasandil Tallinnas, kus kandideeriti ühises valimisnimekirjas linnavolikokku.

Volikogus moodustati toona ka ühine kuueliikmeline fraktsioon, kust rahvaliitlased hakkasid aga ajapikku lahkuma ning asutasid 2007. aasta septembris oma fraktsiooni. Hiljem pidasid Rahvaliidu esindajad koostööleppe sõlmimiseks läbirääkimisi Keskerakonnaga.

Padar nentis, et sellest ajast on SDE-l Rahvaliiduga koostööst negatiivne kogemus. «Tollal läks koostöö selles suhtes nahka, et Rahvaliit reetis sisuliselt esimesel koosolekul, mis uuel Tallinna volikogul oli,» lausus ta.

Ta märkis, et nüüd on Rahvaliidul aga uued noored juhid, kellega on ühinemine uuesti üles kerkinud. «Mul on isegi väga raske ütelda, kustpoolt see initsiatiiv tegelikult tuli. Ma usun, et pigem Rahvaliidu poolelt, sest kui olla väga pragmaatiline, siis see tõenäosus, et ainult neli erakonda ületavad valimiskünnise järgmistel valimistel, see on ülimalt suur,» ütles ta.

Padar avaldas lootust, et kahe erakonna ühinemislepingus saavutatud kompromissid on mõlemale parteile vastuvõetavad. «Ega päeva lõpuks kas või nimeteema, ma isegi seda nii väga üle ei tähtsustaks, sest nagu öeldakse: kassi värvus pole oluline, peaasi, et hiiri püüab. Märksa olulisem on see, et siiras koostöö klapiks,» ütles ta ja kutsus ühinemise toimumisel neid, kes seda ei toeta, ühendparteist taanduma.

Kahe erakonna ühinemislepingu heakskiitmist arutab laupäeval Rahvaliidu ja 16. mail SDE volikogu. Lõplikult peavad ühinemise otsustama 23. mail kogunev Rahvaliidu kongress ja juuni algul toimuv SDE üldkogu, kus vajab otsus vähemalt kahe kolmandiku delegaatide toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles