Lukas: koolitee ei peaks praegugi võtma üle 30 minuti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaivaras süttis koolibuss. Foto on illustratiivne.
Vaivaras süttis koolibuss. Foto on illustratiivne. Foto: AP / Scanpix

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul on 30 minutiga põhikooli jõudmise nõude kehtestamine mõistlik ning seda ei ole vaja tasakaalustada ka summeeritud arvestusega, mida soovis


maaomavalitsuste liit.


«See läheneb juba sellisele tasemele, et me võtame lõpuks kohustuse teha ainult üks ots omavalitsuse transpordiga ning teise otsa peavad tegema vanemad ise autoga,» hindas Lukas vallaliidu soove.

Maaomavalitsuste katusorganisatsiooni juhtiva Jüri Landbergi väitel võiks kehtida nõue, et hommikune sõit kooli ja pärastine kodutee peavad mahtuma kahe tunni sisse, kusjuures üks ots võiks õpilasel olla pikem kui teine.

«Tegelikult on ka praegu normaalne, kui põhikooli õpilased pääsevad 30 minutiga kooli,» märkis Lukas, lisades, et uues seaduses on sees paindlikkus ehk 20 protsendi õpilastest koolijõudmine võib kesta kauem kui pool tundi.

Tema sõnul on lühema koolitee nõue esmalt laste endi huvides ja aitab tagada, et omavalitsused ei pane piirkonnakoole kinni. «Muidu hakkab koolitee juba rohkem õpetama ja kasvatama kui kool ja kodu kokku,» lisas minister.

Lukase sõnul pole välistatud, et riik osa õpilaste veost kinni maksab, kuid see ei saa olla uue korra eeltingimus.

«Omavalitsused peavad oma õigused ja vastutuse ise kandma. Seda, et kool oleks kodule võimalikult lähedal, on ju kogu aeg taotletud. Nüüd pahandatakse, kui riigikogu selle ette näeb.»

Nõue, et õpilase koolitee ei tohiks ületada 30 minutit, tulenes Lukase sõnul erinevate maakondade arengukavadest, kus lähtuti just sellisest koolitee pikkusest.

Riigikogus juba üle aasta arutlusel oleva põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu viimane versioon lubab vaid iga viienda õpilase elukohajärgsesse põhikooli toomiseks kulutada rohkem kui 30 minutit. Praegu sama seadus seda aega ei reguleeri.

Õpilaste kooliveo peab eelnõu kohaselt korraldama vald või linn ise ning tegema seda ka siis, kui lapsevanem tahab saata oma võsukese naabervalla kooli, mis asub õpilase elukohale lähemal kui elukohajärgne.

Maaomavalitsuste liit peab neid nõudmisi liiga karmiks, sest need tähendavad omavalitsustele lisakulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles