Briti sõdur mõisteti süüdi afgaani hukkamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõjaväekopterid Helmandi taevas.
Briti sõjaväekopterid Helmandi taevas. Foto: SCANPIX

Briti sõjaväekohus mõistis kuningliku merejalaväelase süüdi 2011. aastal Afganistanis Helmandi provintsis vigastatud mässulise tapmises. Kaks tema kaaskohtualust mõisteti õigeks.


Kõik kolm merejalaväelast, kelle isikud on avalikkusele teada vaid kui merejalaväelane A, merejalaväelane B ja merejalaväelane C, eitasid süüdistusi 2011. aasta 15. septembril patrulli ajal selle neile tundmatu mehe tapmises.

Merejalaväelane A mõisteti süüdi, sest tuvastati, et ta tulistas ohvrit nii lähedalt, et see klassifitseerub hukkamiseks. Kohus otsustas ta eluks ajaks vangi saada.

Merejalaväelane B filmis seda intsidenti tahtmatult oma kiivrikaameraga. Seda klippi näidati ka kohtus. Muuseas kuuleb videolõigult, kuidas 9-millimeetrises püstolist afgaani tulistanud merejalaväelane A selle saateks ütleb: «See pole midagi, mida sina meile ei teeks.»

Tulistaja lisab veel sealsamas juurde: «Loomulikult ei lähe see kuhugi, sõbrad. Ma just rikkusin Genfi konventsiooni.»

«See ei olnud relvakonflikti tulisuses ja hoos tapmine. Prokuratuuri hinnangul oli see hukkamine, välihukkamine,» iseloomustas prokurör David Perry kohtus.

Seitsmeliikmeline sõjaväelastest koosnev vandekohus leidis, et merejalaväelane A on süüdi.

Kolmik võeti vahi alla mullu oktoobris pärast seda, kui Briti tsiviilpolitsei leidis ühe sõjaväelase sülearvutist kahtlase video.

Tänavu augustis esimest korda kohtu ette ilmudes ei tunnistanud end süüdi ükski kolmest.

Seoses sama protsessiga esitati süüdistused veel kahele merejalaväelasele, kes on identifitseeritud vastavalt kui D ja E, kuid nende süüdistustes loobuti juba veebruaris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles