Volgaga ringi sõitnud luuraja jäi tabamatuks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid Tallinnas kunagise Nõukogude Liidu Riikliku Julgeoleku Komitee (KGB) tippagente koolitanud ülisalajane koolihoone on praegu eravalduses. Kunagisest koolitööst annab välisel vaatlusel aimu vaid juugendstiilis hoone kõrval kõrguv katlamaja korsten.
Aastaid Tallinnas kunagise Nõukogude Liidu Riikliku Julgeoleku Komitee (KGB) tippagente koolitanud ülisalajane koolihoone on praegu eravalduses. Kunagisest koolitööst annab välisel vaatlusel aimu vaid juugendstiilis hoone kõrval kõrguv katlamaja korsten. Foto: Mihkel Maripuu

Venelaste suur vale: vanad KGB-lased lõpetasid vahelejäämise hirmus Eestis nuhkimise.

Juba kolmanda riigireetmise juhtumi valguses uurisin, kuidas Venemaa eriteenistused 1990. aastatel siin oma luuretegevust ümber korraldasid ja millega Eesti kolleegid neile vastata suutsid.

Eesti erilist positsiooni kunagise Nõukogude Liidu Riikliku Julgeoleku Komitee (KGB) luuretegevuses ilmestab kõige paremini Tallinnas Pirita-Kosel kõrguv juugendstiilis eramu. Selles ülisalajases majas koolitasid julgeolekumehed nõukogude ajal oma kõrgema konspiratsioonitasemega agente. Need olid inimesed, kes suundusid kas põgeniku või ettevõtjana välismaale – nn uinuvad spioonid, kes lääne ühiskonda sulandununa pidid KGB-le alles aastaid hiljem väärtuslikku infot andma hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles