Kas Kross meelitati venelaste seatud lõksu?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmekas näide desinformatsioonist ja Venemaa eriteenistuste rõhutatud vaenulikkusest Eesti kolleegide suhtes on hiljuti sealses meedias ilmunud lugu. Seal väidetakse, et kunagist luurekoordinaatorit Eerik-Niiles Krossi ahvatles Arctic Sead kaaperdama Venemaa eriteenistus ja seda kaitsepolitseinikust riigireeturi Aleksei Dresseni abiga.

Vene meedias ilmunud teooria, milles viidatakse julgeolekust tulevale infole, on tegelikult muinasjutt – mõne tõese faktiga luiskelugu, millesarnaseid levitavad julgeolekuteenistused kogu maailmas.

Valetamist ei sobi luureorganisatsioonidele ette heita. Iga vale taga on nn riiklikud huvid. Nii ilmus 23. septembril Venemaa väljaandes Versija pikk lugu, kuivõrd saamatu on Eesti luure ja et Krossi suunas pikki aastaid tema enda teadmata tegelikult Venemaa. Lehelugu illustreerib värviline foto paraadmundris Krossist. Sama foto ripub mustvalgena Interpoli andmebaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles