Sõjaroimar pandi vangi alles pärast surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natside koondus- ja surmalaagrite tragöödiat meenutanud meeleavaldus Roomas viis päeva pärast Erich Priebke surma.
Natside koondus- ja surmalaagrite tragöödiat meenutanud meeleavaldus Roomas viis päeva pärast Erich Priebke surma. Foto: AP/Scanpix

Saja-aastane sõjakurjategija Erich Priebke suri juba 11. oktoobril Roomas, kuid mulda sängitati alles 3. novembril – tavaliselt maetakse Itaalias kadunuke ööpäev pärast surma.

Kui Priebke Argentinas pärast 50-aastast pagulust tabati, ei saanud teda kõrge vanuse ja tervisliku seisundi tõttu vangistada. Seetõttu määrati 335 Itaalia kodaniku massimõrvas osalenud sõjakurjategijale vaid eluaegne koduarest, millest ta püüdis oma advokaadi abil korduvalt vabaneda.

Päeval, mil Priebke kirstu hakati viima tema elukohast Roomas ühte vaiksesse kõrvalisse Albano Laziale kirikusse, jagas vihane rahvas matuseautole jala- ja rusikahoope. Neonatsid aga toetasid Priebket. Suvel, tema 100. sünnipäeval, kogunesid paremäärmuslased tema akna taha loosungitega «Tubli!» ja «Õnnitleme!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles