Evelyn Kaldoja: nuhkige rahus!

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Andres Haabu / Postimees

Järgnev sõnum ei ole kuigi originaalne. Aga et levinud arvamus näikse põhinevat muul, kordan üle. Vaadake üle oma Facebooki privaatsusseaded ja unustage NSA, sest suure tõenäosusega ei huvita teie isik mitte kedagi peale teie isiklike austajate ja vaenlaste.

Kõik riigid üritavad jälgida kõiki neid riike, organisatsioone ja isikuid, kes kuidagi nende huvidesse või julgeolekusse puutuvad. «Usalda, aga kontrolli»-põhimõttel hoitakse silm peal ka sõpradel, sest mitte ükski allianss ei koosne sada protsenti ühtmoodi mõtlevatest osalistest ja vähemalt praegu pole alust arvata, et ajalugu oleks läbi. Mida tugevam on riik, seda rohkem on tal nii kaitsmist vajavaid huve kui ressursse luuramiseks. Üllatav ei tohiks olla ka see, et nuhitakse varjatud asju.

Kui te juhtumisi olete Angela Merkel, siis te annate endale aru, et nii ameeriklased, venelased, prantslased kui veel paljud teised üritavad teie järele nuhkida. Te olete muidugi nördinud, kui selgub, et mõnel õnnestus teie telefoni pealt kuulata. Aga ükskõik millist nördimust te ka avalikult pealtkuulaja suhtes ei ilmutaks, ajasite te salajutud turvatud kohtades ja olete rohkem vihane nende peale, kes peaksid teie telefonijutte kaitsma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles