Leht: Vene eriteenistus ahvatles Krossi Arctic Sead kaaperdama

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Toomas Huik

Venemaa väljaanne Versija väidab, et kunagist luurekoordinaatorit Eerik-Niiles Krossi ahvatles Arctic Sead kaaperdama Venemaa eriteenistus ja seda kaitsepolitseinikust riigireeturi Aleksei Dresseni abiga.

Vene meedias ilmunud teooria, milles viidatakse julgeolekust tulevale infole, on tegelikult muinasjutt – mõne tõese faktiga luiskelugu, millesarnaseid levitavad julgeolekuteenistused kogu maailmas.

Valetamist ei sobi luureorganisatsioonidele ette heita. Iga vale taga on nn riiklikud huvid. Nii ilmus 23. septembril Venemaa väljaandes Versija pikk lugu, kuivõrd saamatu on Eesti luure ja et Krossi suunas pikki aastaid tema enda teadmata tegelikult Venemaa. Lehelugu illustreerib värviline foto paraadmundris Krossist. Sama foto ripub mustvalgena Interpoli andmebaasis.

Ei pea olema rikas fantaasia, taipamaks, kuidas see foto värvilisena ajakirjanik Georgi Filini lugu illustreerima sattus ning kust ühegi allikaviiteta loo info pärineb.

Ajakirjanik alustab Eesti vastuluure üle ilkuvat lugu Iisraeli luurajate seas leviva anekdoodiga: kui nigeerlane tapab Kamtšatkal mehhiklase, siis selles süüdistatakse Mossadi – seni, kuni ei ilmu välja kaitsepolitsei.

Nali käib selle kohta, kui tihti satub Eesti eriteenistus kvaliteetsele luureasutusele sobimatutesse skandaalidesse. Teooria kinnituseks avab ajakirjanik Dresseni tegevuse tagamaid.

Nimelt olevat Venemaa kasuks töötanud spioon ahvatlenud staažikat luurekoordinaatorit Krossi kaaperdama kurikuulsat Arctic Sead. Kuidas? Gruusias ja mujal Venemaa-vastase infosõjaga seotud Krossi persoon häirivat tõsiselt Venemaa eriteenistusi.

Siis tuligi mängu varasem kapo vastuluure juht Dressen, kes olevat venelaste mahitusel vihjanud naiste tõttu pidevas rahahädas vaevelnud Krossile heast rahateenimisvõimalusest.

Nimelt teadvat Dressen Arctic Sea pardale peidetud ja Iraanile müügiks mõeldud raketitõrje süsteemidest. Veelgi enam. Dressenil leiduvat isegi kauba potentsiaalne ostja. Olevat vaid vaja meeskonda, kes laeva enda valdusse võtab ja tehinguks vajalikku kohta viib.

Ma ei hakka siin ümber jutustama Arctic Sea lugu, kuid ajakirjanik Filini väitel on juhtumi taga Venemaa erioperatsioon ja eesmärk teha luurekoordinaator Krossist piraat. Toimunu varjamiseks olevat Eesti võimud salastanud 50 aastaks avalikkuse eest ka Dresseni kriminaalasja materjalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles