Kross: Venemaa püüab külvata kahtlusi minu isiku suhtes

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Toomas Huik

Eerik-Niiles Krossi sõnul püütakse Vene meedias ilmunud artikliga, kus väidetakse, et riigireetur Aleksei Dressen ahvatles teda laeva Arctic Sea kaaperdama, tema isiku suhtes kahtlusi tekitada.

Kõigepealt märkis Kross väljaandes Versija ilmunud artikli kohta, et pole Dresseniga kohtunud 2000. aastast saati. «Nõndanimetatud aktiivsed meetmed ehk desinformatsioon on Vene eriteenistuste arsenalis olnud aegade algusest,» tõdes ta.

«Vastase eksiteele viimine, hirmutamine, kõhkluste tekitamine, sisemise rivaalitsemise esilekutsumine, moraali murendamine, valekujutluste loomine oma kavatsustest, võimekustest ja nõrkustest – kõik see kuulub infooperatsioonide eesmärkide hulka,» loetles Kross.

Ta jätkas, et Vene eriteenistused on ajalooliselt näinud maailma «omade» ja «vastaste» suure võitlusena ja täna on Eesti Venemaa kujutluses mitte eriti tähtis, kuid sümboolse tähendusega «vastane».

«Eesti kui «läänemaailma lemmik», Eesti kui «peavaenlase» USA liitlane, Eesti kui «peaohuallika» NATO liige, Eesti kui Vene lähivälismaa poliitika vastustaja ja Venemaa kriitik inimõiguste küsimuses,» kirjeldas Kross, kuidas Venemaa meid näeb.

Ta lisas, et Venemaa eriteenistuste infooperatsioonid erinevad selles osas lääneriikide omadest, et Venemaa käsitleb maailma jätkuvalt suure vastuseisu võtmes. «Igale jõule, mis näib ohtlikuna, tuleb vastata, igas vastasseisus tuleb peale jääda,» märkis Kross.

«Vastavalt on Venemaa infooperatsioonide eesmärgiks näiteks Eestis nende suurema välispoliitilise eesmärgi toetamine ehk olukorra saavutamine, kus Venemaal oleks võimekus mõjutada Eesti poliitilisi otsuseid Venemaale soovitud suunas,» selgitas ta.

«Üheks klassikaliseks infooperatsiooniks on «vastase» kompromiteerimine. Arctic Sea puhul on nende eesmärk ilmselt proovida võimalikult palju Eestit selle juhtumiga siduda ning samal ajal külvata kahtlusi minu isiku suhtes,» oletas Kross. «Hea infooperatsioon kasutab oskuslikult ära mõnda tõest, kuid tegelikult asjassepuutumatut fakti ning loob selle ümber soovitud valepildi, mis teenib mingil moel Venemaa huve.»

Eilne Postimees kirjutas septembris Vene väljaandes Versija ilmunud artiklist, kus väidetakse, et riigireetur Aleksei Dressen ahvatles Eerik-Niiles Krossi Arctic Sea kaaperdamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles