Riiki 600 000 euroga petta üritanud ärimehed saadetakse kohtu ette

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: Ergo Kuld

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas seitsmele inimesele ja ühele ettevõttele süüdistuse käibemaksupettuses, mille tagajärjel jäi riigile laekumata ligi 600 000 eurot.

Suhkru ja armatuurterasega kaubelnud OÜ Marienberg andis süüdistuse kohaselt alates septembrist 2012 kuni maini 2013 maksu- ja tolliametile käibedeklaratsioonides valeandmeid ja jättis tasumata kokku 597 691 eurot käibemaksu.

Süüdistuse järgi esitati valeandmeid fiktiivsete arvete alusel, mis olid koostatud nelja Eestis registreeritud ja ilma reaalse majandustegevuseta varifirma nimelt. Sellega üritati jätta mulje, nagu oleks OÜ Marienberg ostnud suhkrut ja terast just nende nelja ettevõtte käest. Tegelikult aga soetas Marienberg kaupu hoopis Läti, Leedu ja Poola ettevõtetelt ning müüs edasi Eesti firmadele.

Maksu- ja tolliameti uurijad pidasid tänavu 22. mail kuriteos kahtlustatavatena kinni seitse inimest. Menetlust juhtiva Põhja ringkonnaprokuröri Stella Veberi taotlusel võttis kohus kolm kahtlustatavat vahi alla.

Selle kriminaalasja puhul jõuti väga intensiivse töö tulemusena süüdistuse esitamiseni enne kuuekuulise vahistamistähtaja täitumist.

«Kaht vahi all viibivat isikut on varem maksukuritegude eest karistatud, kusjuures üks neist sai uue kahtlustuse katseajal,» ütles prokurör Veber.

«Maksukuritegude kriminaalasjad on äärmiselt mahukad ja tavaliselt kulub nende eeluurimiseks vähemalt paar aastat. Selle kriminaalasja puhul jõuti aga väga intensiivse töö tulemusena süüdistuse esitamiseni enne kuuekuulise vahistamistähtaja täitumist.»

Prokuratuur esitas OÜ Marienberg juhatuse liikmele Sivartile (38) süüdistuse maksukuriteo toimepanemiseks mõeldud kuritegeliku ühenduse organiseerimises ning Priidule (47) ja Robertile (25) sellesse kuritegelikku ühendusse kuulumises. Samuti süüdistatakse OÜ-d Marienberg ja Sivartit maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses. Priit ja Robert ning variettevõtete juhatusse kuulunud Marti (24), Rain (25), Rain (24) ja Joonas (20) said süüdistuse maksukuriteole kaasaaitamises.

Kuritegelikku ühendusse kuulumises süüdimõistmise korral võib kohus karistada kolme- kuni 12-aastase vangistusega ning selle organiseerimise eest viie- kuni 15-aastase vangistusega. Maksude maksmisest kõrvalehoidmise eest suures ulatuses võib kohus mõista kuni viieaastase vangistuse.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi maksu-ja tolliameti uurimisosakond ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles