Eesti kogenud päästeeksperdid sõitsid Filipiinidele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taifuunist räsitud Filipiinid
Taifuunist räsitud Filipiinid Foto: SCANPIX

Eesti kaks päästeeksperti Mart Käit ja Enn Eberg sõitsid päästemissioonile taifuunist räsitud Filipiinidele Roxase piirkonda eile ning peaksid kohale jõudma neljapäeval.

«Päästeekspertide ülesanne on püstitada kohapeal kerge baaslaager ning hoida see missiooni jooksul tõrgeteta töös. Missiooni kestvuseks on esialgu planeeritud 3 nädalat, kuid see võib venida pikemaks,» ütles päästeameti pressiesindaja Annika Koppel.

Baaslaagris tuleb ekspertidel püstitada välikompleks, mis koosneb neljast suuremast, 25-ruutmeetrisest telgist, samuti suurest hulgast väiksematest magamistelkiest ning duši- ja tualettruumidest. Samuti tuleb neil paigaldada generaatorid, vedada elekter, panna paika valgustid, toolid, lauad jne ning hoida kogu seda kompleksi ööpäevaringselt töös.

«Selliste missioonide puhul on aga alati tavaline, et teha tuleb veel palju muidki asju, mida parasjagu tarvis läheb,» lisas Koppel.

Tema sõnul on nii Käit kui Eberg väga kogenud missioonidel käijad. «Mart Käit on käinud missioonil näiteks kaks korda Pakistanis ja ühe korra Etioopias. 2006. aastal oli Mart Pakistanis oli otsingu- ja päästemeeskonna liige, 2011. aastal Pakistanis laagrimeeskonna liige ning 2012. aastal juhatas Etioopias remonditöökoda, mille ülesanne oli remontida kohapealseid humanitaarabi autosid,» märkis pressiesindaja.

Enn Eberg on aga käinud kaks korda Haitis ja ühe korra Pakistanis. «Pärast Haiti maavärinat käis Enn kõigepealt laagrit püstitamas ning paar kuud hiljem uuesti, olles siis laagriülem.» Pakistanis oli ta laagritehnik.

Enn Eberg on päästetaustaga mees, kes töötab praegu Pärnu haigla riskijuhina, Mart Käit on Nõmme päästekomando meeskonnavanem.

Missioon toimub rahvusvahelise humanitaarpartnerluse (IHP) raames ning sellel osalevad lisaks Eesti, Soome, Rootsi, Norra, Taani ja Luksemburg.

Eesti saatis taifuunist laastatud Filipiinidele kannatanuid abistama kaks päästemeeskonna eksperti ning humanitaarabitöötajate baaslaagri ülesehitamiseks vajalikku varustust ja tehnikat. Samuti eraldab Eesti Filipiinidele humanitaarabiks 150 000 eurot ÜRO lastefondi (UNICEF) ja Punase Risti kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles