Uus seadus ei luba ühistranspordis põhjenduseta soodustusi kehtestada

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühistranspordi seadus jõustus 2000. aastal ja seda on muudetud paarkümmend korda.
Ühistranspordi seadus jõustus 2000. aastal ja seda on muudetud paarkümmend korda. Foto: Peeter Langovits

Uus ühistranspordi seadus märgib, et sõidusoodustusi tuleb kehtestada ebavõrdse olukorra leevendamiseks, mitte lihtsalt omavalitsuse äranägemisel, samuti ei peaks soodustused diskrimineerima sõitjaid elanikkonna registri järgi.

Pikalt koostatud ühistranspordi seaduse eelnõu paragrahvis 35 seisab seletuskirja järgi, et lisanduvaid sõidusoodustusi võiks kehtestada vaid ebavõrdse olukorra puhul, mis toob ühistranspordi kasutamisel kaasa lisakulusid, näiteks kui inimesel on vaja saartelt mandrile sõita, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Majanduskomisjoni esimehe Kaja Kallase (RE) sõnul peaks soodustuste tegemisele olema seaduse järgi mõistlik põhjendus ja neid ei saa teha lihtsalt oma äranägemisel.

«Sõidusoodustusi võib suuremas mahus kui seadus ette näeb teha, kui selleks on põhjendatud alus, ja näiteks elanike lõikes peab seda põhjendama, aga kuivõrd opositsioon ei ole muudatusettepanekuid sellele paragrahvile esitanud, siis eeldan, et neil see põhjendatud alus on olemas,» sõnas Kallas.

Uus seadus taunib ka elanikeregistri järgi soodustuse jagamist, mis pole Kallase sõnul samuti mõistlik ja asjakohane põhjus, vaid pigem diskrimineerib ühistranspordi kasutajaid.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles