Võlausaldajat mõrvata üritanud mehe süüdimõistmine jõustus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Oma hõimlasest võlausaldajat, kriminaalse taustaga ärimeest Vladimir Astašovi mõrvata üritanud noormehele mõistetud pikk vangistus jõustus esmaspäeval lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud tema süüasja menetlusse.

23-aastase Jaan Birjukovi süüasjas tuli viimati kohtulahend augusti alguses, kui Tallinna ringkonnakohus karmistas oluliselt karistust, mille Harju maakohus oli talle määranud. Kui maakohus oli määranud 23-aastasele Jaan Birjukovile mõrvakatse eest karistuse alla sanktsiooni alammäära ehk viieaastase vangistuse, siis ringkonnakohus lisas sellele veel neli aastat.

Üheksa-aastast vangistust nõudis Birjukovile ka Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu, kes süüasja viiski süüasja ringkonnakohtusse.

Ringkonnakohtu otsuse peale esitas Birjukovi kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kuid see ei saanud esmaspäeval menetlusluba. See tähendaski Birjukovi süüdimõistmise ja karistamise lõplikku jõustumist.

Harju maakohus karistas mai alguses Astašovi mõrvata üritanud Birjukovi viieaastase vangistusega. Kui karistusseadustik näeb mõrvakatse eest karistuse alammäärana ette kaheksa-aastase vangistuse, siis maakohus leidis, et Birjukovile vangla-aastate määramisel tuleb arvestada erandlikke asjaolusid, mis võimaldasid mõista talle karistuse alla sanktsiooni alammäära.

Muuhulgas tõi maakohus esile, et Birjukovi sooritatud rünnak ohvri vastu ei olnud ettekavatsetud ning juba väikese vastupanu kohtamise järel jättis ta ründe pooleli. «Birjukov oli varem kriminaalkorras karistamata, ta tunnistas end täielikult süüdi, kohustub hüvitama kannatanule tekkinud kahju,» märkis kohus, lisades, et kui Birjokov oli eeluurimisel kuulutatud tagaotsitavaks, siis ta andis end ise ametivõimudele üles.

Aprilli keskel alanud protsessil tunnistas Jaan Birjukov end mõrvakatsestäielikult süüdi. Süüaluse ja tunnistajate ütlustest ilmnes, et tal oli võlgu mitmele inimesele, sealhulgas ka Astašovile, kellelt ta laenas raha väidetavalt auto ostuks. Kui Birjukov kinnitas nii eeluurimisel kui ka kohtus, et võlausaldajalt elu võtmise plaan tekkis tal ettekavatsematult, siis tunnistajate ütlustest ilmnes siiski midagi muud.

Nimelt olla Birjukov lubanud nii mõnelegi enne mõrvakatse päeva võlgnevuse tagastada, kui aga temalt hiljem uurimise ajal küsiti, kust ta siis ootamatut tulu lootis saada, siis seda ta selgitada ei osanud.

Süüdistuse järgi üritas ründas Birjukov 52-aastast Astašovi mullu 17. aprilli päeval Harjumaal Keila vallas asuvas metsas, üritades teda noaga kaela pussitada. Nii lootis noormees pääseda pääseda 7700-eurose võla tasumisest ja võtta ära kannatanule kuuluv kuldripats maksumusega 20 000 eurot, mille olemasolust ja väärtusest ta eelnevalt teadlik oli.

Kuritegu jäi siiski lõpule viimata, kuna nuga takerdus kannatanu kaelas olnud salli, samuti osutas kannatanu aktiivset vastupanu ning võttis süüdistatavalt noa ära ja helistas politseisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles