Peko üllatas suure jõudlusega

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mattias Hunt kiidab, et uudse ketaskoorli kettad on ketina ühendatud, mistõttu see peab hästi vastu ka kivistel põldudel.
Mattias Hunt kiidab, et uudse ketaskoorli kettad on ketina ühendatud, mistõttu see peab hästi vastu ka kivistel põldudel. Foto: Ivo Hunt

Läinud talvel hakkasid Virumaa masinaehitajad liivakarjääris katsetama uue eestimaise põllumajandusmasina prototüüpi. Põllumeeste meelest on see uus ketaskoorel väga tõhusaks osutunud ning see lubab traditsioonilistele randaalidele puhkust.

See vaatepilt võis asjasse pühendamatutele näida üsna imelik, kui keset talve käis Tallinna külje all Männiku karjääris tulevase ketaskoorli tööagregaadi katsetamine. Siis ei olnud see veel nii lai, kui kevadiseks Tartu maamessiks valminud kolmemeetrine Peko ja selle järel valmis ehitatud kuuemeetrine Peko.

«Ega ketaskoorel ole ise mingi uudis,» ütleb Peko väljatöötamisel osalenud insener ja Peko Machinery kaasomanik Andres Aruaas. «Kõrrekoorimine on vana umbrohutõrje meetod. Seda kasutati ka nõukogude ajal, pärast viljakoristust oli suisa kõrrekoorimise plaan.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles