Riigikogu täiendav istung lõppes kvoorumi puudumisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadid ööistungil
Sotsiaaldemokraadid ööistungil Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu jätkas neljapäeval kell 17 alanud täiendaval istungil 2014. aasta riigieelarve eelnõu (490 SE) muudatusettepanekute hääletamist, istung lõppes reedel mõni minut pärast kella 1 öösel kvoorumi puudumisel.

Kui mõni minut pärast kella 1 öösel Riigikogu liige Jaanus Tamkivi kohaloleku kontrolli nõudis, registreerus kohale 19 saadikut.

Täiendaval istungil jõuti hääletada muudatusettepanekuid 77-120, kokku on muudatusettepanekuid 402. Hääletatud muudatusettepanekud ei leidnud toetust peale ühe. Riigikogu hääletas muudatusettepaneku number 88 poolt, mille järgi eraldataks valitsuse reservist Kambja lasteaia köögi amortiseerunud pliidi ja ahju vahetamiseks 7600 eurot.

Seoses sellega, et riigieelarve menetlemist on prognoositud kauakestvaks, on Riigikogu esimees kutsunud kokku neli täiendavat istungit. Järgmine istung algab reede hommikul kell 10. Järgmisel täiendaval istungil läheb hääletusele kõigepealt 121. muudatusettepanek.

Kolmapäeva pärastlõunal eelarvearutelu alustanud parlament jõudis muudatusettepanekute läbivaatamiseni hilisõhtul ning juba esimese ettepaneku hääletamise eel palus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioon kümneminutilist vaheaega. Muudatusettepanekute hääletamine ja vaheaegade võtmine jätkus kogu öö ning ka kella 10-13 kestnud uuel istungil, kokku jõuti pea ööpäevaga 402 muudatusest läbi hääletada 76.

Pärast paaritunnist pausi kogunes riigikogu kell 17 võimuparteide ettepanekul juba aegsasti kokku kutsutud lisaistungile, kuid ka seal kavatsevad lapsetoetuste tõstmist nõudvad sotsiaaldemokraadid eelarvearutelu venitamist jätkata. Kolme tunniga ehk kella 20ks oli parlament läbi vaadanud 93 ettepanekut. Sajandat muudatust hääletas riigikogu veidi pärast kella 21 püsti seistes.

Kambja lasteaed sai ootamatult raha

Seejuures leidis ainsana toetust SDE ettepanek määrata Kambja vallale sihtotstarbelise toetusena lasteaia köögi amortiseerunud pliidi ja ahju vahetuseks valitsuse reservist 7600 eurot. Ettepaneku poolt hääletas 63, vastu kaheksa ja erapooletuks jäi üks riigikogu liige.

SDE fraktsiooni aseesimees Indrek Saar on Postimehele öelnud, et samas tempos jätkates võib arvata, et riigieelarve eelnõu teine lugemine ei lõpe enne pühapäeva.

Neli lisaistungit, mille päevakorras on tuleva aasta riigieelarve eelnõu kõrval veel üheksa eelnõu, võivad väikeste vahedega kesta maksimaalselt esmaspäeva hommikuni.

Sotsid nõuavad lastetoetuste tõstmist

SDE nõuab venitamistaktikat kasutades esimese ja teise lapse eest makstava lapsetoetuse kolmekordistamist alates 1. juulist , mis nõuaks eelarvest 53 miljonit eurot. Raha soovivad nad selleks saada 26-protsendilise tulumaksuastme kehtestamisest tulule, mis aastas ületab 14 000 eurot.

Koalitsioonipoliitikute hulgas ei ole ettepanek sooja vastuvõttu pälvinud. Esiteks pole rahanduskomisjoni esimehe, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Sven Sesteri sõnul ettepanek ise esitatud korrektselt: korrektselt pole näidatud toetuste tõstmiseks vajalike kulude katteallikaid ja analüüsimata on ka näiteks muudatuse mõjud. Astmelise tulumaksusüsteemi kehtestamise välistab tema sõnul aga valitsusliidu programm.

Samal ajal on koalitsioon Sesteri sõnul lastetoetusi juba suurendanud. Vajaduspõhiselt makstav esimese ja teise lapse toetus kasvas aasta keskpaigast 29 ning kolme ja enama lapse toetus vanemate sissetulekust olenemata 77 euroni, ülejärgmisest aastast tõusevad toetused vastavalt 38 ja 96 euroni lapse kohta kuus.

Lõpphääletusele peaks järgmise aasta riigieelarve eelnõu jõudma 11. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles