Politsei: kõrvaklappe keelata ei saa

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Logitech FreePulse Wireless kõrvaklapid.
Logitech FreePulse Wireless kõrvaklapid. Foto: Logitech

Kuigi mitu noort inimest on hukkunud, saanud liikluses vigastada või langenud kurjategija rünnaku ohvriks, oleks Lõuna prefektuuri operatiivjuhi Indrek Koemetsa hinnangul kõrvaklappide ärakeelamine jaburus.

Eile Tartus Aardla rongipeatuses rongi alla jäänud ja hukkunud 17-aastane jalgrattaga sõitnud noormees võis õnnetuse ajal kuulata telefonist muusikat, sest hukkunu juurest leiti mobiiltelefon, mille külge olid ühendatud kõrvaklapid – need rippusid hukkunul jope krae juures. «Tavaliselt kiputakse õnnetuse põhjuseks tooma viletsat valgustust, siin oli raudteeületuskoht  aga hästi nähtav, loodud tõkked, aga on väga tõenäoline, et et just kõrvaklapid tõmbasid tähelepanu eemale,» rääkis Koemets.

Mullu Tallinnas Lillekülas Tallinna-Viljandi rongi ette jäänud tütarlapsel olid samuti kõrvaklapid peas ning ka seal võis politsei hinnangul neiu tähelepanu hajutada muusika kuulamine. «Liikluses keegi end tahtlikult kindlasti ohtu seadma ei lähe, kuid lääneliku kultuuri osana tahab inimene ennast lemmikmuusikat kuulates mürast ja muudest helidest isoleerida,» põhjendas Koemets.

Kõrvaklappidega kõndis mööda öist parki ka neiu, kes möödunud nädalavahetusel Tallinnas Snelli pargis palja perverdi rünnaku ohvriks langes. Kuritahtliku ründe puhul on tegu olukorraga, kus kurjategija valib ohvrit ju mitmete tegurite järgi, näiteks kas ta saab ära kasutada oma ootamatuse efekti. Kõrvaklappidega tehakse ennast kergemini rünnatavaks,» selgitas ta.

New Yorgi senaator Carl Krueger on koguni käinud välja mõtte, et tänaval iPodi kuulamise eest võiks teha 100 dollarit trahvi, sest tema piirkonnas oli juba kolm inimest, kõrvaklapid peas, autosid tähele panemata tänavat ületanud ning saadud vigastustesse surnud. «Kõrvaklappide keelamine oleks jaburus, seda ei saa lubada ja meie inimesed ei vaja mustvalgeid ettekirjutusi. Peame sellega leppima, et kõrvaklapid on igaühe vaba valik – keegi meist ei igatse tagasi aega, kus inimene käiks ringi, üürgav makk õlal,» leidis Koemets.

Tema sõnultsi on siin lai tööpõld ka õpetajatel ja lapsevanematel, kel tuleks oma hoolealustele selgitada kõrvaklappide kasutamist tänaval, heli reguleerimist jms. Samuti tõdes ta, et kvaliteetseid kõrvaklappe, mis võimaldaksid muusikat kuulata kvaliteetselt ilma ümbritsevaid helisid täielikult isoleerimata, on raske leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles