Süsteemi vastu tema enda kätega

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemnõukogus luges iseseisvusdeklaratsiooni Lenini pilgu all ette Eesti NSV välisminister Arnold Green.
Ülemnõukogus luges iseseisvusdeklaratsiooni Lenini pilgu all ette Eesti NSV välisminister Arnold Green. Foto: filmiarhiiv

Nõukogude võim teadis aastakümnete kogemuse najal hästi, kuidas tulla toime süsteemivälise opositsiooniga. Keda ära hirmutada ei õnnestunud, võis saata vangilaagrisse, siseeksiili nagu akadeemik Sahharovi või Nõukogude Liidust välja.

Eesti NSV ülemnõukogus 16. novembril 1988 toimunu oli hoopis teisest mastist. Süsteemi rünnati tema enese vahenditega – kasutades ära Gorbatšovi uusi tuuli, mis ei lasknud Moskva ette tõusnud probleemidele enam vastata lihtsalt julmade repressioonidega. Teisalt mängisid eestlased sellele, et parteilise võimuvertikaali mehhanism toimis sel ajal veel sujuvalt. Kohaliku kompartei juht Vaino Väljas oli asjaga igati kaasas ning talle ei julgenud ülemnõukogu vanameelsed jõud avalikult vastu hakata.

Vanamoodi ei saa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles