Mikser: opositsioonile peab jääma võimalus survet avaldada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogus juba mitmendat päeva venitamistaktikat kasutava Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ei pea üllatavaks, et koalitsioonil tekib aeg-ajalt kiusatus oma poliitilise tahte kiiremaks läbisurumiseks ja opositsiooni seisukohtade eiramiseks karmistada parlamendi kodu- ja töökorda.

Mikser ütles venitamistaktika kasutamist piiravaid ettepanekuid kommenteerides, et taolisi eelnõusid, mis peaksid vähendama opositsiooni võimalusi koalitsiooni survestada, on menetletud ja seaduseks tehtud ka varem. Nii on tema sõnul piiratud küsimuste esitamise ja kõnede pidamise aega, aga ka muudatusettepanekute hääletusele panemise võimalusi – praeguse kodu- ja töökorra järgi saab suures saalis hääletada ainult neid muudatusi, mida on komisjonis toetanud rohkem kui üks saadik.

«See ei ole väga haruldane ja üllatav, et koalitsioonil tekib aeg-ajalt kiusatus oma poliitilise tahte kiiremaks läbisurumiseks ja opositsiooni seisukohtade eiramiseks seadust karmistada. Üllatav on, et sellise ettepaneku teeb Rait Maruste – temalt võib-olla ei oleks sellist asja oodanud,» rääkis Mikser.

Enda sõnul pole ta põhimõtteliselt nõus aga seisukohaga, et vaheaegade võtmise mõte on üksnes välkkoosolekute pidamine. Ta juhtis tähelepanu, et nii Ameerika Ühendriikide kongressis kui paljude Euroopa riikide parlamentides on olemas võimalused, kuidas opositsioon saab enamust survestada, kui selleks on kaalukaid põhjuseid. «Loomulikult on oluline, et neid ei kasutataks kergekäeliselt, aga kui parlamendi enamus kipub üha enam muutuma teerulliks või ka täitevvõimu kummitempliks, siis on vaja, et opositsioonil oleksid sellised mehhanismid olemas,» ütles ta.

Samas on Maruste algatatud eelnõus Mikseri hinnangul ka tehniliselt kahtlasi ja sisuliselt mõttetuid klausleid. «Näiteks seda, et muudatusettepanekud peavad vastama seadusele, ütleb väga selgelt ka praegu kehtiv regulatsioon. Nii et siin proovitakse sisse murda päris lahtisest uksest,» lausus ta.

Muudatuseks, mille järgi peab vaheaega taotleva fraktsiooni või komisjoni esindajatest vähemalt pool viibima istungisaalis, pole Mikseri sõnul aga vajalikke tehnilisi lahendusi. «See eeldaks väga oluliselt praegu kehtiva korra muutmist ja peaks võimaldama mis tahes komisjoni või fraktsiooni enamuse saalisviibimist kindlaks teha. Selline asi võib tegelikult anda ka soovitule vastupidise tulemuse,» leidis ta.

Põhiseaduskomisjoni esimees, Reformierakonda kuuluv Rait Maruste algatas täna venitamistaktika kasutamise võimalusi vähendava eelnõu, mis piirab nii vaheaegade võtmist kui keelab nende muudatusettepanekute hääletusele paneku, mis juhtivkomisjoni hinnangul ei vasta seaduse nõuetele.

Maruste põhjendas oma ettepanekuid sooviga vähendada sihilikku obstruktsiooni riigikogu töös. Tema sõnul on senine kogemus näidanud, et algselt parlamentarismi toetavast võimalusest on Eestis puuduliku regulatsiooni kaudu saanud algidee eitus ehk ebakonstruktiivne meetod, mis toob kaasa ebamõistlikud aja- ja ressursikulud.

Opositsioon on viimastel aastatel venitamistaktikat kasutanud valdavalt riigieelarve, aga tänavu suvel ka näiteks põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning paari aasta eest pensioniiga tõstva eelnõu menetlusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles