Ülar Mark: Sirp kui ehitusmaterjal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülar Mark
Ülar Mark Foto: Erakogu

See juhtus mõni aasta tagasi, kui sain aru, et ajaleht on väärtuslik ehitusmaterjal. Maamajas oli vaja tapetseerida neli tuba. Otsustasin teha nii, nagu tehti sada aastat tagasi. Aluspind kaetakse ajalehtedega ja sinna peale kleebitakse tapeet – puhtast paberist, sest plasti sisaldavad tapeedid haisevad ebameeldivalt.

Kõigepealt tuli aga vana tapeet maha kiskuda. See osutus põnevaks tegevuseks. Iga kord, kui järjekordse ruutmeetri maha tõmbasin, leidsin sealt, sada aastat tagasi seinale kleebitud ajalehtedest piisavalt huvitavat lugemist. Reklaamid ja pealkirjad, kõik aga katkendlikul viisil nagu tänapäeval internet. Ometi tekitas see mõnusa meeleolu. Sarnase, mis valdab head ajaloolist romaani lugedes. Justkui oleks sisenenud mingisse teise maailma ja saanud peale katkendlike lugude teada ka midagi uut selle maja elanike kohta.

Siis oli vaja uusi ajalehti. Selge see, et kõik selleks ei sobi. Ekspress ja muud paksule paberile trükitud ajalehed ei ima piisavalt kliistrit sisse ega kipu hästi kinni jääma. Rääkimata kriitpaberist, mis isegi ei põle korralikult. Ehitusmaterjalina on kriitpaber täiesti kasutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles