Kalle Muuli: eriväljaanne

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus suveräänsusdeklaratsiooni vastuvõtmise ajal Toompeal Lossi platsil 16. nov. 1988.
Meeleavaldus suveräänsusdeklaratsiooni vastuvõtmise ajal Toompeal Lossi platsil 16. nov. 1988. Foto: EFA

Täna 25 aastat tagasi võttis ENSV ülemnõukogu vastu suveräänsusdeklaratsiooni ja otsustas, et Eestis kehtivad üksnes need üleliidulised seadused, mille on heaks kiitnud kohalik võim. Sellist jultumust polnud Moskva enne näinud, tekkinud oli uskumatu olukord: okupatsioonivõimu esindajad olid kuulutanud end kõiki seadusi järgides okupatsioonivõimust sõltumatuks.

Rahvas jälgis kümme tundi kestnud istungjärgu otseülekannet raadiote ja televiisorite juurest lahkumata. Kui ENSV juhid eesotsas Vaino Väljasega paar tundi enne südaööd Rahvarinde kutsel lõpuks Tallinna linnahalli võitu tähistama saabusid, tervitasid tuhanded inimesed neid püsti seistes aplausitormiga.

Tallinna II õigusnõuandla noor advokaat Aare Tark pani järgmisel päeval tähele, et lisaks reportaažile Toompealt avaldas Rahva Hääl ka paar ülemnõukogus heaks kiidetud personaliotsust, kuid kõige tähtsamaid dokumente polnud ära trükitud. Seda võis muidugi seletada ajahädaga – leht tuli varakult valmis teha ja hilisõhtused sündmused jäid järgmist numbrit ootama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles