Eliitkooli õpilasi kahtlustati kanepi tarvitamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tallinna kesklinnast inglise kolledžist viisid noorsoopolitseinikud neljapäeval kanepi suitsetamise kahtlusega politseisse kümme 9. klassi õpilast. See ei ole midagi erakordset – ainuüksi sel aastal on politsei avastanud 108 juhtu, kus alaealised on narkootikume tarvitanud.

Politseile laekunud info põhjal viisid noorsoopolitseinikud inglise kolledžist kümme 9.klassi õpilast jaoskonda, sest oli alust arvata, et info narkootikumide tarvitamise kohta võib olla tõene.

«Politsei võttis kooliga ühendust, soovides neile teadaoleva informatsiooni põhjal läbi viia uurimistoimingud meie 9. klassi õpilaste suhtes. Politsei ei avaldanud koolile neile teadaolevat informatsiooni, seega ei ole koolil alust esitatud kahtlust ei kinnitada ega ümber lükata,» ütles Kruusimägi. Ta ütles, et osa õpilasi oli juba neljapäeva pärastlõunal koolis tagasi ning eile jätkus koolipäev vastavalt tunniplaanile.

Politseist öeldi eile Postimehele, et ekspertiisi tulemused pole veel teada, kuid positiivsete proovide korral ootab noori väärteomenetlus ja tõenäoliselt kuni 800-eurone trahv.

«Olen positiivselt üllatunud Eesti politsei suutlikusest, et nad toimetavad laste tervise nimel sihikindlalt. Nad tulid kooli väga täpse info põhjal – nad otsisid nimeliselt konkreetseid õpilasi,» ütles Kruusimägi. «Õpilased, noored näevad, et politsei ei maga ja igal tegevusel on tagajärjed,» lisas ta.

Põhja prefektuuri narkotalituses alaealiste uimastikuritegude üksuse juht Margo Kivila ütles, et uimastiäri poolelt vaadatuna pole vahet, kas tegemist on nii-öelda eliitkooli või mõne muu haridusasutusega. «Me oleme käinud operatsioonidel lastekodudest kuni eliitkoolideni,“ lausus Kivila.

«Igas koolis on probleemid – me ei saa väita, et mõnes koolis neid pole. Küsimus on ennetustegevuses ja selles, et lapsed teaksid, et politsei võib igal hetkel kooli kontrollima tulla,» ütles Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula.

Nii Tallinna kui ka üle Eesti üldhariduskoolides ja kutsekoolides on tavapärane, et koolid ise kutsuvad kahtluse korral või ennetuse mõttes politsei narkokoertega reidi tegema.

Kivila sõnul on politsei ainuüksi Tallinnas ja Harjumaal koos politseikoertega käinud 54 koolis ja enamasti on need reidid toimunud koolide kutsel.

Kruusimägi sõnul on ka inglise kolledž kutsunud politsei kooli ennetuse mõttes reidile. «Möödunud õppeaastal oli kaks sellist reidi,» nimetas direktor.

«Koolid on väga erinevalt käitunud ja see on iga koolijuhi südametunnistuse asi, kas kutsutakse politsei reidile, kuidas koolitatakse kooli meeskonda, et selliseid probleeme märgata ja neile reageerida,» ütles Tallinna haridusameti juht. «Meie jaoks on oluline varajane märkamine ja mitte pea liiva alla toppimine,» lisas Pajula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles