Tallinnas avatakse Ukraina näljahädale pühendatud näitus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Harkivi tänavalt 1932. aasta Ukraina suure näljahäda ajal.
Foto Harkivi tänavalt 1932. aasta Ukraina suure näljahäda ajal. Foto: Wikipedia.org

Tallinnas Okupatsioonide muuseumis toimub tuleva nädala teisipäeval Ukraina ajaloo ühele suurimale tragöödiale, Ukraina näljahäda 80. aastapäevale pühendatud näituse avamine.

Näitust «1932-1933. a. näljahäda Ukrainas» korraldavad rahvusmuuseum «Ukraina näljahädade ohvrite mälestamise memoriaal», Eesti Ukrainlaste Kongress ja Ukraina suursaatkond Eestis, teatas Eesti Ukrainlaste Kongress BNSile.

Näituse avamistseremooniale on kutsutud Eestis akrediteeritud välisriikide diplomaadid, Eesti võimude ja ukraina kogukonna esindajad ning muuseumi «Ukraina näljahädade ohvrite mälestamise memoriaal» teadur Larõsa Artemenko.

Esmakordselt esitatakse Eestis arhiivimaterjale, mis tõendavad et 1932-1933. aastate nälg, mille tagajärjel hukkusid miljonid inimesed, oli kunstlikult esile kutsutud stalinliku režiimi poolt. Näitusel saab tutvuda kõrgete nõukogude partei- ja riigiorganite dokumentide, uurimismaterjalide, eriteenistuste ettekannete ja fotode koopiatega.

8.detsembrini kestval näitusel on esitatud ka toitude näidised, mis on valmistatud näljaperioodi retseptide järgi.

Praeguseks on 16 riiki maailmas tunnistanud Ukraina näljahäda ukraina rahva genotsiidiks. Esimeseks nende seas osutus Eesti, mille parlament võttis 1993. aastal vastu vastavasisulise avalduse.

23-24. novembril toimuvad mälestusüritused paljudes Ukraina seltsides üle Eesti ning 24. novembril kell 10 viiakse Tallinnas Ukraina kirikus läbi mälestusjumalateenistus ukraina tragöödia süütute ohvrite mälestuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles