Suri Doris Lessing

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli kirjanduspreemia laureaat Doris Lessing.
Nobeli kirjanduspreemia laureaat Doris Lessing. Foto: AP / Scanpix

Pühapäeva hommikul suri 94 aasta vanuses briti kirjanik Doris Lessing (sündinud Doris May Tayler, pildil), kelle sulest on ilmunud üle 50 teose. Lessing võitis Nobeli kirjanduspreemia 2007. aastal, pälvides tunnustussõnu teoste eest, mis kõnelevad nii feminismist kui ka poliitikast, aga ka autori noorusest Aafrikas.

Oma esimeses romaanis «Rohi laulab» püüab Lessing selgitada rassilist rõhumist ja kolonialismi. Radikaalsed poliitilised vaated viisid Lessingi Briti Kommunistlikku Parteisse, millest ta astus välja 1956. aastal Ungari revolutsiooni ajal.

Ajavahemikus 1952–1969 avaldas ta hulga romaane koondpealkirjaga «Vägivalla lapsed», millega ta saavutas tunnustuse nii feministi kui kirjanikuna. «Ma ei olnud 1960. aastatel aktiivne feminist, pole kunagi olnud,» väitis ta hiljem. «See liikumine ei ole mulle kunagi meeldinud, sest see on liiga ideoloogiline.» Sellele vaatamata nimetatakse sageli tema kirjandust feministlikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles