Jüri-Franciscus Lotman: kultuurimonopol

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri-Franciscus Lotman.
Jüri-Franciscus Lotman. Foto: Erakogu

Peavoolu kultuuri-establishment on võtnud mugava igavese opositsiooni positsiooni, kus nõutakse küll võimu, ent vastutada ei taheta. Sirp oli laokil ja tuli üle võtta, kirjutab väikeettevõtja, kultuurirühmituse ZA/UM liige Jüri-Franciscus Lotman.

Miks ei soovi siinne kultuuri-establishment seisukohta, et liiga kaua võimul püsimise tagajärjeks on ülbus, kitsarinnalisus, õppimisvõimetus ja paranoia, laiendada iseendale? Mitmete mõjukate kultuuritegelaste päev-päevalt agressiivsemaks muutunud reaktsiooni Sirbis toimuvale on paraku keeruline muude sõnadega iseloomustada.

Need, kel pädevast, huvitavast kultuuriajakirjandusest on neist erinev arusaam, on kas naiivsed tankistid või müüdava eetikaga kollaborandid. Terve Eesti kultuur on funktsionääride hoida ja kui neid protsessidesse ei kaasata, on tegu stalinismiga: käsil on 1930ndad, uus vaikiv ajastu on saabunud ning ohus terve riigi säilimine. On nende arvamus ja äraostetavate arvamus, kusjuures pidevalt, igas küsimuses on kaalul rahvuse tulevik. Need ei ole liialdused, nii väljendutaksegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles