Alexander Stubb: viime Soome koolid laia maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb.
Alexander Stubb. Foto: AFP / Scanpix

See, et Soomes on kooliharidus tasuta, on olnud raudkindel ja vastupidised mõtted tabu. Seepärast on aeg-ajalt tärganud mõttevahetus õppemaksust ja välismaale rajatavatest soome koolidest äratanud suurt vastuseisu. Teisalt on siiski küsitud, et miks me ei vii oma haridussüsteemi maailma ja ei tee sellest edukat ekspordiartiklit.

Üle-eelmisel nädalal hakkasid asjad juhtuma. Eestlastelegi tuntud Soome haridusminister Krista Kiuru on plaanid liikvele lükanud. Tema kokku kutsutud töörühm andis üle raporti sellest, kuidas hariduse ekspordiga tuleks edasi tegeleda. Raportis on võrreldud hariduse eksporti rahvusvaheliselt, antud ülevaade Soome probleemidest ning esitatud selgeid soovitusi tegutsemiseks.

Siin on mõned raportisse kirja pandud ettepanekutest: kõrgkoolid võiksid küsida õppemaksu välismaal tehtavate koolituste eest; Euroopa majanduspiirkonda mittekuuluvate riikide kodanikelt nõutaks õppemaksu, kui õpetust ei anta soome või rootsi keeles; hariduse eksportijad peaksid saama samasugust tuge nagu kõik teised eksportivate sektorite esindajad ning Soome kultuuri- ja teadusinstituutide ekspertteadmisi erinevate riikide ja kultuuride kohta kasutataks turgude kaardistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles