Advokaat taotleb uuesti Indias kinni peetavate laevakaitsjate vabastamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse. Foto: Reuters / Scanpix

Advokaat valmistab ette uut taotlust Indias kinni peetavate Seaman Guard Ohio meeskonna, sealhulgas Eesti kodanikest laevakaitsjate kautsjoni vastu vabastamiseks.

Kohus arutab kinnipeetavate kautsjoni vastu vabastamist taotluse esitamisele järgneval päeval, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik.

30. oktoobril otsustas India kohus, et vahi all olevaid laeva meeskonnaliikmeid kautsjoni vastu ei vabastata.

New Delhi saatkonna konsul Margus Särgleppon suhelnud laeva omanikfirma palgatud advokaatidega, kes on samuti kinnipeetutega kohtunud ja neile õiguslikku olukorda selgitanud. Samuti jätkab konsul olukorra lahendamisele võimaluste leidmiseks aktiivset suhtlust kohalike ametivõimudega, kes on kinnitanud, et eeluurimine on toimunud kooskõlas rahvusvahelise õiguse põhimõtetega.

Konsul on olukorra lahendamise eesmärgil ka pidevalt ühenduses Ühendkuningriigi ja Ukraina kolleegidega, kelle kodanikud on samuti juhtumiga seoses kinni peetud.

Eesti välisministeerium omalt poolt on otsesuhtluses India ametivõimudega.

Eesti saatkonnal Washingtonis on pidev ühendus laeva USA omanikfirma AdvanFort'i presidendi William H Watsoniga, kes on kinnitanud, et AdvanFort teeb omalt poolt kõik, et laev ja meeskond saaksid võimalikult kiiresti vabastatud.

«Samuti hoiab välisministeerium sidet meremeeste lähedastega. Sündmuste arenguid jälgime ööpäevaringselt,» lisas välisministeeriumi pressiesindaja.

India rannavalve pidas Seaman Guard Ohio kinni 12. oktoobril riigi idarannikul ning leidsid laeva pardalt 31 automaatrelva ja 5000 ühikut laskemoona. Politsei algatas juurdluse Sierra Leones registreeritud, kuid Ühendriikides baseeruvale firmale AdvanFort kuuluva laeva 10 meeskonnaliikme ja 25 relvastatud laevakaitsja asjus. Nende hulgas on Briti, Eesti, Ukraina ja India kodanikke.

Politsei sõnul polnud laevameeskonnal ega relvastatud valvel dokumente relvastuse ja laskemoona omamise kohta. AdvanForti esindaja ütles, et kuna ta pakub relvastatud piraatlusevastast kaitset kaubalaevadele olid Seaman Guard Ohio pardal relvad ja laskemoon. Kompanii väitel olid kõik relvad korralikult registreeritud ja litsentseeritud.

India suhtub relvastatud kaitsemeeskondadesse kaubalaevadel äärmiselt tundlikult pärast seda, kui Itaalia merejalaväelased tapsid eelmisel aastal kaks India kalurit. Merejalaväelased kuulusid kaubalaeva kaitsemeeskonda ja avasid kalurite pihta tule, pidades neid ekslikult piraatideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles