Hingedraama jäi varju aastakümneteks

Aivar Kull
, kirjanduskriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Hella Wuolijoki, «Dr. Lucius ja Luuletaja», toimetanud Jüri Talvet ja Ele Süvalep, järelsõna kirjutanud Jüri Talvet, Tartu ülikooli kirjastus, Tartu 2013, 92 lk.
Raamat Hella Wuolijoki, «Dr. Lucius ja Luuletaja», toimetanud Jüri Talvet ja Ele Süvalep, järelsõna kirjutanud Jüri Talvet, Tartu ülikooli kirjastus, Tartu 2013, 92 lk. Foto: TPM

Ilmunud on omamoodi üllatusraamat, eesti-soome kirjaniku Hella Wuolijoe (1886–1954) salapärane draamateos «Dr. Lucius ja Luuletaja».

Selle olemasolust on Hella Wuolijoe põhiuurija Oskar Kruus mitmel korral teada andnud, «Eesti kirjanduse ajaloo» kolmandas köites (1969) pühendab ta käsikirjas näidendile 17 rida.

Luuletaja Juhan Liivi (1864–1913) ja hingearst Juhan Luiga (1873–1927) kokkupuuteid ja -põrkeid kajastav kolmevaatuseline tundedraama on tõenäoliselt kirja pandud umbes 80 aasta eest, 1930. aastate algul. Kuid alles nüüd jõudis näidend peamiselt tänu sügavuti läinud Liivi-uurijale Jüri Talvetile lugejate kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles