Väiketalunikud võiksid bioetanooli toota

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VOCO autoosakonna juhi Arne Küüti sõnul on vesinikutehnoloogia oluline, sest vesinik on teistest energiakandjatest märksa paindlikum
VOCO autoosakonna juhi Arne Küüti sõnul on vesinikutehnoloogia oluline, sest vesinik on teistest energiakandjatest märksa paindlikum Foto: Kristjan Teedema

Väiketalunikud võivad tulevikus puskariajamise põhimõttega sarnaselt toota nn taluetanooli ja hakata seda põllutöömasinates diislikütusele lisama.

Ameerikas on bioetanooli tootmine kasvav trend. Eestis bioetanooli sisepõlemismootori kütusena veel ei toodeta, kuigi võiks. Rohtsest biomassist bioetanooli tootmine mootorikütusele lisamiseks oleks Eestis mõistlik juhul, kui tootmisjääk muudetakse biogaasiks. Vähemalt nii arvab Arne Küüt, kes kaitses sel kuul Eesti maaülikoolis põllumajandustehnika erialal doktoritööd.  

Küüt leidis oma väitekirjas, et bioetanooli laialdane kasutamine mootorikütusena Eestis on esialgu probleemne, kuid reaalne tulevikus. Bioetanooli kasutamise teevad keerukaks selle aine omadused ning siinne masinapark ja keskkonnatingimused. Kuid Küüt on pakkunud nii mõnegi lahenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles