Karzai: leppe sõlmimisel võib Afganistani jääda kuni 15 000 võõrvägede sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanu suurkogu Loya Jirga liikmed täna hommikul kohtumispaiga ees.
Afganistanu suurkogu Loya Jirga liikmed täna hommikul kohtumispaiga ees. Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai teatas täna, et juhul kui julgeolekulepe kinnitatakse, võib Afganistani pärast 2014. aastat jääda kuni 15 000 välisvägede sõdurit.

Täna kogunes Kabulis suurkogule üle 2500 poliitiku ning hõimu- ja kogukonnajuhi, et arutada USA-ga sõlmitavat julgeolekukokkulepet, mis võimaldaks Ühendriikide sõduritel jääda riiki ka pärast NATO vägede lahkumist 2014. aastal.

«Kui see allkirjastatakse,» sõnas Karzai saadikutele, «jääb riiki 10 000 kuni 15 000 nende sõdurit. Kui ma ütlen «nende sõdurit», ei pea ma silmas ainuüksi ameeriklasi.» Ta kinnitas, et Afganistani jäävate vägede seas oleks ka teiste NATO liikmesriikide sõdureid ning sõdureid Türgist ja mõningatest teistest moslemiriikidest.

Karzai kinnitas, et loodab näha julgeolekuleppe järel lõpuks ometi oma sõjast räsitud maal rahu.
«See peab tooma Afganistani rahu. Ma tean, et nad [USA] suudavad rahu tuua, see on nende võimuses,» sõnas Karzai delegaatide aplausi saatel.

Suurkogul tuleb esmajoones otsusele jõuda, kas rahuldatakse Washingtoni nõue, et sõdurid peavad alluma Ühendriikide seadustele ja on seega Afganistani seaduste suhtes puutumatud.
Islamiliikumine Taliban, kelle valitsus USA sissetungiga 2001. aastal kukutati, ei tunnusta hõimuvanemate suutkogu ja on ähvardanud, et selle liikmeid koheldakse reeturitena, kui nad julgeolekuleppe heaks kiidavad. Oma esindajaid on suurkogule saatmast keeldunud ka Talibani haru Hezb-e-Islami, kes nimetab protsessi USA okupatsiooni legaliseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles