Ilves taunis poliitikute lasteaiatüli

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles emadepäeva kontserdil Estonia kontserdisaalis, et tal on kahju ning häbi, et emade murest on saanud parteipoliitiline vaidluskoht.


«Emadepäeval on kombeks öelda teile ilusaid sõnu. Täna räägitakse palju säravatest lapsesilmadest ja lauldakse ema südamest. Oleme harjunud kuulma, kuidas iga mees just oma emale, oma naisele ja oma lastele täismeheks kasvamise tänu võlgneb,» rääkis Ilves.

«Me tänusõnad tulevad südamest, sest me ise – teie tütred ja pojad, isad ja mehed – usume neisse. Kahju vaid, et eilsed ja kardetavasti juba ka homsed sõnad seda usku kõigutavad. Sest kuidas teisiti saakski see olla, kui jälgida inetut vastandamist ja poliitilist mõõduvõttu lasteaedade ümber,» ütles Ilves.

«Seepärast tahan ma kõigilt riigi ja kohaliku elu korraldamise eest vastutavatelt poliitikutelt täna siin avalikult küsida: kes on andnud teile õiguse emasid hirmutada, neisse ebakindlust külvata ja nende plaane segi lüüa?» küsis Ilves.

«Ma küsin: kas Eestis on tõesti lapsi juba liiga palju? Kas emad peavad tõesti riigi- ja linnavõimule tänulikud olema selle eest, et muude tähtsamate asjade kõrval ka lasteaedadega veel tegeldakse? Ma küsin: kes on andnud teile voli avaldada jõhkrat survet lasteaedade töötajatele ja seadnud nende ette võimatuid valikuid?»

«Ma palun vabandust, et emade murest on saanud vahend parteipoliitilise õiguse tagaajamisel. Ma palun vabandust, sest mulle tundub, et need, kes lahenduste pakkumise asemel omavahelisi arveid klaarivad, ei näe endas vähimatki süüd,» sõnas Ilves.

«Sellest on kahju ja mul on häbi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles