Langi umbusaldamist toetanud Herkel: usalduskrediit on ammendunud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Toomas Huik / Postimees

Koalitsioonisaadikutest ainsana kultuuriminister Rein Langi umbusaldamist toetanud Andres Herkel ütles oma otsust kommenteerides, et olukord on hull ja usalduskrediit Sirbi protsessi edasiseks juhtimiseks ammendunud.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Andres Herkel ütles Postimehele, et ei saanud ta täna kultuuriministrilt ka selgeid vastuseid. «Ei saanud ma vastust küsimusele, miks ei lahendatud olukorda normaalsel moel. Üldse mul on kahtlusi, et esialgse konkursi läbikukkumine oli mõneti suunatud tegevus – seal oli kolm korralikku kandidaati, aga miks pärast seda ei korraldatud uut konkurssi? See oleks praegusel ajal juba lõpusirgel ja me oleksime täiesti teistsuguses olukorras,» rääkis ta.

Herkel avaldas arvamust, et Lang teadis kõigist nendest kavatsustest, mis Sirbi peatoimetaja kohusetäitjaks määratud Kaur Kenderil olid. Ajalehe reformimine on tema sõnul samas pikaldane protsess ega saa käia sellise hoogtöö korras, nagu see Sirbis toimus. «Selle protsessi edasine juhtimine – ilmselt selleks on usalduskrediit ammendatud,» ütles ta.

Herkeli sõnul ei vastanud minister ka sellele, kuidas olukorda lahendada ning teha seda kultuuriinimeste osavõtul kiirelt ja läbipaistvalt. Muu hulgas ei saanud ta enda sõnul vastust, kas uus konkurss korraldatakse kiiresti ning ega sihtasutuse põhikirja viida suunatud pakkumise võimalust.

«Sellised protsessid ei ole läbinähtavad, ei ole ausad, selged ja mina sellises olukorras ei saanud teisiti hääletada. Olen ise umbes poolte nende sihtasutuse väljaannete autor olnud, kunagi ühes neist töötanud. Ma tean, millest ma räägin, ja hooman väljaannete olulisust Eesti kultuurile. Nendega ei käida niimoodi ümber,» ütles Herkel.

Langi umbusaldamist toetas täna riigikogus 38 inimest, samas kui ministri umbusaldamiseks olnuks vaja vähemalt 51 saadiku toetust. Lisaks opositsioonisaadikutele oli ministri umbusaldamise poolt ka Herkel, koalitsiooni ülejäänud liikmed hääletusel ei osalenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles