Lang teatas tagasiastumisest ETV otsesaates

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogus usaldushääletuse läbinud reformierakondlasest kultuuriminister Rein Lang teatas täna õhtul ETV otsesaates «Kahekõne», et on otsustanud usalduse kaotuse tõttu ametist lahkuda.

Lang ütles saates, et märkimisväärne osa Eesti loomeliitude liikmetest on kaotanud kultuuriministri vastu usalduse. «Sellises olukorras ma võin ju lõpmatuseni rääkida, et faktid kõnelevad minu poolt, aga mul seda usaldust ei ole ja ma ei saa seda kuidagimoodi taastatud. Sellises olukorras ei ole mul mõtet kabinetis istuda, ma ei saa nagunii mitte midagi tehtud,» rääkis ta.

Lang avaldas ETV otse-eetris soovi pidada ametist lahkumisel kõne ka riigikogu ees. Kuna tuleval nädalal riigikogus korralisi istungeid ei toimu, avaneb tal see võimalus alles ülejärgmisel nädalal.

«Mul on vaieldamatult, mida öelda. Mul on öelda ka personaalselt paljudele Eesti ajakirjanikele üht-teist. Ma kavatsen seda kõnet pidada kirglikult, nagu mul kombeks on,» ütles ta ja lisas hiljem, et peab mõningaid ajakirjanikke «kaabakateks» ning kavatseb kindlasti neid ka nimepidi nimetada.

Kultuuriministri ametist lahkumise järel lubas Lang tööle asuda riigikogu liikmena. Eelmistel, 2011. aastal toimunud riigikogu valimistel sai Lang Pärnumaal 3922 häält ning osutus valituks. Riigikogusse naasmisel peab talle esialgsetel andmetel koha vabastama reformierakondlane Andrei Korobeinik.

Lang avaldas saates ka lootust, et skandaal toob palju positiivset Eesti kultuurile, sealhulgas kultuurilehele Sirp. «Arvan, et seda kõike võib nimetada aasta turundusteoks. Homne Sirp kindlasti haaratakse lennult ja nii palju, kui mina tean, siis Kultuurileht kavatseb läbi viia Sirbi täiendava tellimiskampaania järgmiseks aastaks. Kui Sirbi loetavus suureneb, siis on see ainult hea. Loodan, et Sirbist saab väga hea ajaleht,» ütles Lang.

Samas on skandaal tema sõnul esile toonud Eesti ühiskonna ühe võtmeprobleemi, mille nimi on kommunikatsioon ja emotsioonide keemine faktidest üle. «See on minu meelest ikkagi eksistentsiaalne probleem. See, et strateegiline kommunikatsioon nii valitsuse kui ka kultuuriministeeriumi tasemel ei toimi ja me ei suuda inimestele selgeks teha, mis on tõde ja mis ei ole, teiselt poolt suudab üks ajakirjanik, kellel on unenägu, teha tervele ühiskonnale selgeks, et keegi on lurjus ja kaabakas, see on probleem - seda probleemi tuleb vaadata kainelt, ratsionaalselt ja ilma emotsioonideta,» lisas ta.

Lang on valitsusse kuulunud alates 2005. aasta veebruarist, mil temast sai Juhan Partsi valitsuse välisminister. Sama aasta aprillis sai ta Andrus Ansipi valitsuses justiitsministriks ning töötas sellel kohal kuni 2011. aasta kevadeni. Viimased kaks ja pool aastat on ta olnud kultuuriminister.

Uue kultuuriministri kandidaadi peab kinnitama Reformierakonna juhatus, kuid veel pole teada, millal juhatus seda teeb. Ministri nimetab ametisse president kolme päeva jooksul pärast peaministrilt sellekohase ettepaneku saamist ning ta astub ametisse vande andmisega riigikogu ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles