Veteranid pidasid võidupäeva Raadil

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kogukonna esindajad käisid eile Raadil 9. mai võidupäeva tähistamas.
Vene kogukonna esindajad käisid eile Raadil 9. mai võidupäeva tähistamas. Foto: Margus Ansu

Säravpunaseid nelke ja kollaseid nartsisse, sekka ka tulpe ja krüsanteeme tõid ligi paar tuhat inimest eile hommikupoolikul Tartus Raadi järve ääres asuvale Suures Isamaasõjas langenud sõdurite ausamba jalamile.


Raadile kogunevad igal kevadel endise Tartus paiknenud Nõukogude sõjaväegarnisoniga seotud inimesed ja nende järeltulijad. Neid, kes ehk sõda oma silmaga näinud, oli tulnud üksikuid. Hoopis arvukamalt aga viisakalt riides keskealisi ja ka noori perekondi koos lastega.

Lisaks Tartu ja Lõuna-Eesti veteranidele olid kohal ka veteranide Tallinna esindus ning Pihkva oblasti delegatsioon eesotsas asekuberneriga.

Kell 11 alanud ja umbes tund aega väldanud mälestustseremoonial kõlasid vanad võidupäeva laulud tänapäevasemas seades.

Kõlaritest kostis ka ajalooline 1945. aastal Moskva raadio kaudu välja saadetud võidusõnum, mis kuulutas natsi-Saksamaa kapituleerumist Nõukogude vägede ees.

Kõnedes rõhutati, et mälestamist ei vääri üksnes need, kes langesid lahinguväljal, vaid ka need, kes rassisid samal ajal tööd teha põldudel ja tehastes. Samuti peeti tähtsaks, et inimesed jätkaksid võidupäeva tähistamise traditsiooni ja Raadi ausamba juures käimist. Seda selleks, et sõjakoledused ei ununeks ega enam kunagi korduks.

Põgusalt käsitleti ühes sõnavõtus suhteid eestlastega ja asjaolu, et mõnede arvates tuleks sõjamemoriaal Raadilt ära viia.

«Austagem siiski ka teiste rahvaste traditsioone,» palus kõnelenud naisterahvas.

Linnavalitsuse palvel loobusid mälestusürituse korraldajad viina pakkumisest, küll said aga kõik soovijad kohapeal valmistatud poltaava putru.

Pärast tseremoonia lõppu asusid inimesed koduteele ning mõneks ajaks tekkisid Narva ja Vahi tänava ristmikule väiksemad liiklusummikud. Kuni õhtupoolikuni välja saabusid aga üha uued Tartu vene kogukonna esindajad Raadi parki, et tähistada harjumuspärasel kombel võidupäeva.

Rahvuslased ei saanud meeleavalduseks luba

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles