Lugeja kiri: Bermuda kolmnurk – kas pelgalt äri?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

See on kõigest äri, prahvatas endine naabrimees ning pööras minekule kohe pärast seda, kui küsisin, miks ta asutab öösiti lahtioleva pubi (loe: ööklubi) just Tallinna vanalinna. Ruumidesse, kus varem paiknes kunstigalerii ning hiljem kohvik. See seik meenus, kui Põhja prefekt Kristjan Jaani kutsus oma arvamusloos (PM 14.11) diskussioonile teemal, millist vanalinna me tahame. Vastan: mina tahan vanalinna, mis ei ole pelgalt või eelkõige äri!

Tallinna vanalinn on UNESCO maailmapärandi nimistus – see on üks umbes tuhandest maailma kultuuri- ja loodusobjektist, mis on leitud olevat üleilmse tähtsusega. Kuidas käitume meie selle pärliga? Bermuda kolmnurga ööklubide keskkond pole kultuuriruum, mida peaks kaitsma kui kultuuripärandit; 300 kuritegu, mis on viimase kolme aasta jooksul toime pandud Bermuda kolmnurgas, ning öine lärm pole laulupidu, mille säilimise eest peaksime hea seisma; purjus alaealiste hordid pole rahumeelne inimkett, mida tuua maailmale eeskujuks.

Ööklubid ei ole iseenesest saatanast, kuid Bermuda kolmnurgas on ööklubidega läinud viltu. Ebaõnnestumise põhjusi ja põhjendusi jagub. Toon esile vaid kaks administratiivse iseloomuga vajakajäämist. Esiteks, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium pole pidanud vajalikuks kehtestada piisavaid nõudeid ööklubide tegevusele. Selle tõttu on faktilised ööklubid saanud tegutseda muu hulgas korterelamutes. Selle tõttu tegutseb seitse faktilist ööklubi Suur-Karja tänava lühikesel lõigul.

Selle tõttu peab prefekt tõdema, et lõbustustänavate ülalpidamise hind on maksumaksjale liialt kõrge. Teiseks, Tallinna linnavalitsus ei kasuta neidki võimalusi, mida kehtivad seadused võimaldavad ülemäärase müra ja läbu ohjeldamiseks. Linnavalitsus üldjuhul, üksikute eranditega, ei piira ööklubi lahtiolekuaega või selle alkoholi müügi õigust isegi siis, kui klubi on aastaid kahjustanud tegevuskoha vahetus läheduses elavate inimeste ja seal tegutsevate majutusasutuste õigust mõistlikule öörahule. Ometi on esimesi märke selle kohta, et olukord võib hakata paranema. Elame-näeme!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles