BBC paljastas Briti armee salajase tapaüksuse

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta 1991 Belfasti tänaval: vormis ja relvastatud sõjaväelased, nagu ka poliitiline vägivald, oli toona veel täiesti tavapärane nähtus.
Aasta 1991 Belfasti tänaval: vormis ja relvastatud sõjaväelased, nagu ka poliitiline vägivald, oli toona veel täiesti tavapärane nähtus. Foto: EPA

Me ei olnud seal, et tegutseda nagu armeeüksus, me olime seal, et tegutseda nagu terrorirühmitus, meenutas üks Briti sõjaväelane BBC eileõhtuses saates «Briti salajane terrorijõud». Selles rääkisid 1970ndate alguses salaja Belfasti katoliiklaste linnajakku Iiri Vabariikliku Armee (IRA) võitlejaid tapma saadetud sõjaväelased avameelselt oma tegevusest.

BBC ajakirjanikega rääkis seitse omal ajal Sõjalise Reaktsioonijõu (MRF) nimelisse üksusse kuulnud meest. Oma jutu järgi olid nad ülalpool seadust ja võisid tappa kõiki, keda kahtlustasid IRAsse kuulumises. Nad tegutsesid aastatel 1971–1973 valdavalt katoliiklastega asustatud Lääne-Belfastis.

Salaüksuse liikmed ei kandnud vormi. Nad olid maskeeritud näiteks tänavakoristajateks ja narkomaanideks ning jälgisid mõnikord olukorda sõna otseses mõttes rentslist. «Me ei kandnud kunagi vormi – niikuinii vähesed teadsid, mis auaste kellelgi oli,» meenutas üks neist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles