Allar Jõks: mul on olemas plaan 2011. aasta valimiste mõjutamiseks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks Ühtse Eesti Suurkogul.
Allar Jõks Ühtse Eesti Suurkogul. Foto: Liis Treimann

Teatripartei NO99 Ühtse Eesti suurkogul publiku poolt erakonna juhiks valitud endise õiguskantsleri Allar Jõksi poliitikasse mineku üle on arutletud aastaid. Mees ise ütleb, et tal on plaan, kuidas mõjutada tulevasi riigikogu valimisi.



Mis teie meelest NO99-l ära teha õnnestus?

Vara hinnata. Kindlasti ei kaasne käegakatsutavat muutust Eesti poliitikas. Õnnestumine on juba see, kui kas või osa vaatajaist soovib muutusi. Arvestades võõraste inimeste tagasisidet pärast suurkogu, oleks erakonna loomiseks vajalikud 1000 häält praeguseks juba koos.

Need on inimesed, kes soovivad demonteerida demokraatia pidureid ja muuta nii ennast kui ka ühiskonda hoolivamaks. Kes näiteks on näinud Andres Mähari katusemonoloogi, ei saa ju ükskõikseks jääda.

Ühiskonnas on tajutav protest ja puhastumissoov. Kuidas nüüd edasi? Kas etendusel võib olla pikem mõju?

Suurkogu mõju hoidmiseks tuleb tõstatatud teemasid pidevalt üleval hoida.

Miks te nõustusite mängus kaasa lööma?

Peaks olema rumal, et keelduda võimalusest tippteatri lavastuses mängida. Ja pealegi iseennast. Kui tõsiselt rääkida, siis toetan kõiki projekte, mis üritavad muuta poliitilist keskkonda. Ainult arvamuslugudega maailma ei muuda. Sain näitlejatele kirjeldada poliitika pahupoolt, asju, millest ei saa kirjutada ei artiklis ega mälestustes.

Nähes näitlejate silmades nii idealismi ja ausust kui ka valu ja jõuetust, ei kahelnud ma kaasa löömast. Küsisin vaid tööandjalt, kuidas võiks minu osalemine mõjutada advokaadibürood. Aku Soraineni (Jõksi tööandja, advokaadibüroo Sorainen juhtivpartner – toim) vastus oli, et sa teed ju seda, mis iga kodaniku kohus.

Millised olid teie ootused üldse suurkogu eel?

Et see etendus paneks natukenegi kihama erakonna tagatoad. Arvestades parteisõdurite hulka, kes kommentaariumides pommitasid Ühtset Eestit, on ootused täitunud. Mind pani imestama etenduse-eelne ja -järgne hala, et niikuinii mitte miski suurkogust paremaks ei muutu. Kui ainult viriseda, siis kindlasti ei muutu.

Millal siis Jõks poliitikasse läheb ja kas üks tõeliselt suur kogu – ühtne Eesti – on tulevikus võimalik?

Poliitika, see on kõigi asi. Igaüks, kes valutab südant Eesti käekäigu pärast, on poliitikas. Mul on plaan, kuidas 2011. aasta valimistulemusi mõjutada. Selleks ei pea ilmtingimata erakonda looma või sinna astuma.

Milline see plaan on?

Kui ma praegu seda ütleksin, siis ei oleks see ju enam üllatus.
 

Arvamused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles