Reisija: keegi poleks ilmselt varem Kõrgelaiult lahkuda tahtnudki

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgelaid.
Kõrgelaid. Foto: www.tuulelaevad.ee

Kolmapäeva õhtul madalikule kinni jäänud Kõrgelaiuga Saaremaalt Hiiumaale sõitnud reisija arvates poleks keegi praamist enne selle kai äärde jõudmist lahkuda soovinudki, sest autod jäänuks niikuinii pardale.

Reisija sõnul olid õnnetuse hetkel kõik juba autodes, sest laev hakkas kai äärde jõudma. Ühel hetkel said reisijad aru, et laev kaldus kursist kõrvale, vajus ära ja ei liikunud enam, kirjutab Hiiu Leht. «Mingit mürtsu polnud,» ütles reisija, kelle nimi toimetusele teada.

Ta kirjeldas, kuidas laev kandus kai otsast mööda ja tuul kandis seda mõned meetrid lääne poole. Madrused ootasid kaptenilt korraldusi, hakati otsima pikemaid köisi. Varsti tuli kaldalt abipaat, millega veeti köied kaldale, et saaks laeva vintsidega madalikult lahti tõmmata. Kui laev liikuma ei hakanud, palusid meeskonnaliikmed ajada autod ahtrisse, et laeva vööriots kõrgemale tõuseks. Ka sellest polnud abi.

Kapten teavitas reisijaid raadio teel, kuid all autodes istunud teateid ei kuulnud, sest need ei kosta nii valjult kui näiteks parvlaeval Hiiumaa.

Laine oli sel hetkel üsna tugev ja oli näha, et see peksab üle kai. Tuule tugevuseks hindas ta kõvasti üle 10 m/s. Hoolimata vihmast ja tuulest oli kai peale kogunenud huvilisi kohalikke.

«Inimesed võtavad asja rahulikult, kõigile pakub olukord nalja,» rääkis reisija. Laeval töötas baar, inimesed istusid reisijate salongis ja vaatasid televiisorit. Pakuti teed, kohvi ja kooki.

Poolteist tundi enne südaööd tuli uus info: kella ühe paiku tuleb hoopis piirivalvelaev Valve Viire sadamast. Kapten käis jälle salongis reisijaid rahustamas ja kinnitas, et inimestele ohtu ei ole. Siis selgus, et kalalaev, mida algul appi lubati, oli hoopis Saaremaa-Hiiumaa vahel traalil. Vintsimine jätkus vahelduva eduga.

Laev pääses madalikult alles pärast südaööd. Kai peale toodud ekskavaator andis Kõrgelaiule vastu ahtrit ja hiljem vastu külge kopaga müksu, mis suunas laeva õigele kursile ja edasi kai äärde.

Enne, kui reisijad praamilt maha sõitsid, käis kapten kõigi autode juures ja vabandas intsidendi pärast.

Reisija ütles, et kui piirivalve oleks reisijad ka varem kaldale toonud, poleks neil seal parem olnud oodata – autod olid ju laevas ja kedagi laevalt tulijaid ootamas ei paistnud. «Ma arvan, et keegi poleks tahtnudki maha minna. Seal ei olnud hullu midagi,» ütles reisija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles