Ülar Mark: tükid ja tervik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülar Mark
Ülar Mark Foto: Erakogu

Arstidel pole kerge – patsiendid on targaks saanud. Arhitektidel pole kerge – kliendid on targaks saanud. Õpetajatel pole kerge – lapsed on targaks saanud. Ka poliitikutel pole kerge – kodanikud on targaks saanud. Faktide poolest targaks. Internet teeb sind eksperdiks paari päevaga – mis tahes valdkonnas.

Minu teadvusse kinnistus see juba mitu aastat tagasi, kui andsin eramaja tellinud kliendile joonise faili, et ta saaks oma tulevase maja projekti detailideni läbi vaadata. Nädala pärast uuesti kohtudes andis ta selle mulle tagasi. Kõik tema mõtted olid juba muudatustena sisse viidud: seinad nihutatud, aknad suuremaks tehtud jne. Enne kui jõudsin imestama hakata, ütles ta, et tegelikult tegi seda tema juhiste järgi 12-aastane laps.

Kõik oli justkui õige, kasutatud sama seina ja akna mudelit, nihutatud uksi. Siiski puudus miski – kooskõla, terviku kokkumäng. See on siis, kui noodid ja fraasid on õiged, aga muusikat ennast pole. Arstide puhul kehtib sama. Oma haiguse võid endale interneti abil selgeks teha viimase kui üksikasjani, aga…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles