Vanuritest on saanud variprobleem

Urve Eslas
, Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Euroopa valitsused esitavad ühiskonna vananemise probleeme suuremana, kui need on, leiab Londoni Kings College’i professor Patricia Thane.

On paar fakti, mille me oleme Euroopas teadmiseks võtnud: sündimus väheneb, inimeste eluiga pikeneb, seega elanikkond tervikuna vananeb. See tähendab, et saabub hetk, kus maksumaksjaid on vähem kui pensionisaajaid. Kas see tähendab sellise Euroopa lõppu, nagu me harjunud oleme?

Üldine tendents on tõepoolest elanikkonna vananemise poole, kuid võib juhtuda, et see on palju aeglasem, kui me arvanud oleme. Näiteks Inglismaal on alates 2001. aastast sündimus taas kasvanud, ja sama on toimunud mõnes teises riigis. Üks sündimuse kasvu põhjus on immigratsioon riikidest, kus on tavaks saada palju lapsi, kuid see pole peamine. Teine põhjus on huvitavam: naised on hakanud saama lapsi palju hiljem, kuid saavad neid ka rohkem kui varasematel aastatel. See on üsna uus olukord ja teadlased alles mõtlevad, mida nende faktidega peale hakata. Kuid selles tendentsis võib peituda ka lahendus sündimuse probleemile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles