Sub­kultuurileht Zirp

, Müürilehe peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kaur Kenderi ja rühmituse Zaum ind hakata kultuurilehte tegema võinuks olla Eesti kultuurielus igati tervitatav ettevõtmine ja nende tehtav väljaanne rikastada meediat.

Paraku läks kõik vastupidi – keegi ei paista neid sallivat ning esimesest uue koosseisuga välja antud Sirbi numbrist võib välja lugeda, et värskenduskuuri läbinud kultuurileht ei anna era- ja omaalgatusliku kultuurimeedia kõrval ajakirjandusele erilist lisaväärtust.

Kujutan ette, et kui Kender ja Zaum oleksid ühel päeval teatanud, et hakkavad välja andma «Eesti esimest normaalset kultuurilehte», ei oleks keegi neile seda ette heitnud ning neil polnuks tarvis ette vabandust paluda toimetamata teksti või küllalti spetsiifilise kirjutamismaneeri või liigse nišistumise pärast. Siiski on oluline erinevus, kas alustada uue ajalehe väljaandmist või võtta üle olemasoleva lehe toimetus, lugejaskond ja pärida ühtlasi selle avalik kuvand.

Sirbi peatoimetaja kohusetäitja Kaur Kender viis sellel töökohal esimese asjana läbi suurpuhastuse toimetuses. Sellele, ilmselt pikalt järele mõtlemata otsusele järgnes see, et pettus suur osa Sirbi varasemast lugejaskonnast, kes langetas otsuse uuendusi ära ootamata. Julgen arvata, et need inimesed on piisavalt solvunud, et värskele toimetuse koosseisule mitte kunagi andeks anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles